Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Egy gátszakadás bekövetkeztekor közvetlenül a Dunába ömölhet több tízezer köbméternyi vörösiszap. A már évekkel ezelőtt bezárt almásfüzitői timföldgyár veszélyes hulladéka ugyanis két olyan tárolóban „pihen”, amelyekből katasztrófa esetén akár percek alatt a Dunába folyhat a szennyező anyag. A nagyobb tároló a gyár közelében található, a másik pedig a hegyek között, Süttő határában. A gyártás melléktermékeként keletkezett iszapot évtizedeken át csővezetéken szállították fel a magaslati, természetes tárolóba.

Az ajkai tároló nagyságának ötödét kitevő süttői „vörösiszap-bunker”, úgy tűnik, kisebb veszélyt jelent, mert az évtizedek óta ott tárolt vörös iszap már összeállt és nem folyékony halmazállapotú. (Az ott élők évek óta panaszkodnak a környezetvédelmi hatóságnál, mert a vörös iszapból keletkező port a szél a környező településekre is elviszi.)

Janovics István neszmélyi polgármester kérdésünkre megerősítette, hogy Süttő és Neszmély határában négyhektáros területen található az egykori „füzitői” tároló, amelynek átlagos mélysége 10 méter. Ide már 15 éve nem szállítottak vörös iszapot. A mesterséges tó szinte teljes egészében szilárd halmazállapotú, egy részét már a növényzet is benőtte. A polgármester szerint a gát jelenleg jó állapotban van, vagyis nem fenyeget a szakadás veszélye.

A két község határában levő tároló kezelési jogát a timföldgyár privatizációját követően eladták egy magáncégnek, ám eddig semmi sem történt a veszélyes hulladék ártalmatlanná tétele érdekében. Bár a kezelésre vállalkozó és egymást sűrűn váltó cégek sorra nagyszabású tervekkel érkeztek, végül egyikük sem vállalta a kármentesítés többmilliárdos számlájának kifizetését.