Jelenleg nagyon sok típusú, körülbelül hat oldalon át sorolt, az állam által kibocsátott okmány, belépőkártya van forgalomban, amelyek többsége más-más koncepció, technológia alapján készült - nyilatkozta a nemzeti egységes kártyarendszer koncepciójának kidolgozására kinevezett miniszteri biztos a kormany.hu-nak.

Vetési Iván hangsúlyozta: a cél ezek egységes rendszerbe foglalása, így többek között az azonosításra való alkalmasságuk egységesítése. Az érintett okmányok között van például a személyi igazolvány, a jogosítvány, a diákigazolvány, a taj-kártya, továbbá az állami intézmények belépői. Az útlevelet nem érintené az egységesítés - az megmaradna a jelenlegi formában.

Vetési Iván tájékoztatása szerint a gyakorlatban ez azt jelentené, hogy például ha valakinek felveszik az adatait egy okmányirodában a személyi igazolványa elkészítéséhez, rendelkezhetne arról, hogy ezeket az adatokat más okmányainak a kibocsátásakor is felhasználhassák, és ne kelljen minden alkalommal külön megadni azokat.

Emellett ugyanolyan elektronikai eszközzel lehetne minden kártyát azonosítani. Az állampolgár így kevesebb kártyával azonosíthatja magát különböző helyeken, és a kiállítás, valamint az ügyintézés is lényegesen egyszerűbbé, olcsóbbá válik.

A miniszteri biztos emlékeztetett arra: az új rendszer kiépítésekor azt is meg kell vizsgálni, hogyan csökkenthető a kártyák száma úgy, hogy ez semmilyen adatvédelmi aggályt ne vessen fel.