"Igen rossz idők jönnek a nyugdíjasokra"

Abban valószínűleg mindenki egyetért, hogy a havi 44 ezer forintos nyugdíj nem elégséges a tisztes élethez. De mennyi kellene hozzá? A Napi.hu ennek próbált utánajárni.
Dzindzisz Sztefan, 2018. március 2. péntek, 10:26
Fotó: Shutterstock

Kevés olyan ember született eddig a Földön, aki nem épp az aktuális - bármely színezetű - kormány tagja és dicséri a magyar nyugdíjrendszert.

Ennek oka leginkább az alacsony járandóságokban keresendő, amely bár a KSH statisztikái szerint a 2002-es átlag 44 446 forintról 2017-re 123 725 forintra nőtt, vannak bizony még kirívó esetek. Így sokan máig 100 ezer forint alatti összeghez jutnak hozzá havonta, ami nem nehéz belátni, nehéz a tisztes megélhetéshez.

Éppen ezért arra voltunk kíváncsiak, hogy olvasóink szerint mekkora az az összeg, amiből már tisztességesen megélhetnének a magyar nyugdíjasok. Először nézzük, mit mond az utca embere:

Jól látható, hogy nem mindegy, ki mennyit kap, igénye is ettől függően változik. Aki havi 44 ezerből él most, annak már a 120 ezer is csodaszámba menne, míg aki 150 ezret keres aktívként, annak 200 ezer forint az álma. (Nekik lesz pénzük nyugdíjra.)

Ezután feltettük a kérdés a Facebook-oldalunkon is, végül válaszadóink legnagyobb része, egészen pontosan 42 százaléka vélte úgy, hogy a 170 és 240 ezer forint közötti havi apanázs lenne az, ami elég a tisztes megélhetéshez. A második helyre 31 százalék szavazott, ők egyből a lehető legnagyobb összeget a 240 ezer forint felettit kattintották, ám valljuk be őszintén, ez inkább álom kategória, mintsem a valósággal való szembenézés.

Válaszadóink csaknem negyede (22 százalék) szerint elég lenne a 130-170 forint is, míg 5 százalék megelégedne a legalább 130 ezer forinttal is. Itt tennénk hozzá, hogy a felmérés természetesen nem reprezentatív, de az igényeket azért jól mutatja.

Olvasóink nem voltak restek írásban reagálni a kérdésre, a legtöbb lájkot Tibor kapta erre a kommentre: "Legalább 240000 Ft/fő nyugdíjra lenne szükség, hogy mindenre elég legyen, de lehetne 300000 Ft is, amennyit az ukránok kapnak Magyarországon, 0 Ft nyugdíjjárulék befizetése után."

Volt, aki szerint "170 eFt. Ehelyett lényegesen - sokkal kevesebb van! Gazdasági - pénzügyi munkakörben dolgoztam - fősulival anno: de sz@rul fizettek ! 840,- Ft / hónappal kezdtem dolgozni akkor. Pocsék megye székhely volt! Szerencsére nem élünk már ott : kár volt addig is! A baj , hogy nem emelkednek eléggé a kis és kis- közepes nyugdíjak!"

Erikának erre is volt válasza: "Képzeld el, ha 170-ből kellene szociális otthonba menned?!" Ezt pedig Irén is elismerte: "Így igaz, a család szeretete és segítsége nélkül, a sok is kevésnek tűnik!"

Péter szerint: "170000 Ft-ból már úgy-ahogy. A "rezsicsökkentés" az(januári állapot)gáz-viz-áram-csatorna számlában jelent kb.-20000.-Ft-ot. Az ÁFA csökkentés,csak a disznóhúsnál kb 150-200 Ft emelést,és lehetne sorolni még hosszan. Ártunk és ormányunk hazugságai nem tudják elnyomni a nagy tömeg gyomrának korgását. Amennyi egy 2 tagú nyugdíjas családnál a rezsi és az alapvető élelmiszerek beszerzése után marad(170000/fő nyugdíj esetén)az max. 1-2 ezer,jobb esetben. Rosszabb esetben,ha netán van valami hiba,elromlik a mosógép stb,akkor 0 Ft,de inkább sok sok mínusz."

Eszter pedig így látja: "Spórolni nem lehetne belőle ! 130 - 170 ezer Ft csak élni , havi 240 ezerből Ft - l pompásan elélnék !" Ugyanígy véli Katalin is: "13o-17o eFt-ból lehetne megélni,de ebből kényelemre nem számithat az, aki beteg és egyedűl él."

"A nyugdíjasnak is u.annyiba kerül minden, mint a nem nyugdíjasnak...És még igen rossz idők jönnek a be nem jelentett, v. a részlegesen bejelentett munkavállalói réteg nyugdíjba kerülésével!!!! Ezen túl a nyugdíj megállapításának alapjául szolgáló valorizáció gondosan elkerüli azt az időszakot, amikor még mindenki törvényesen bejelentett volt!!!!!" - vélte Erzsébet. György ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy "Az sem mindegy mennyit fizetett be. Örök minimálbéren bejelentve ( a többit zsebbe) nem lesz jó a nyugdíj. Na meg pár éve tudjuk, hogy 47.000 forintból meg lehet élni :-D"

László pedig nehéz helyzetben lévő édesanyjáról emlékezett: "Anyám 17 évesen kezdett dolgozni a Tèglagyárban, alig 96 ezer a nyugdijja. Ebből 57 ezer megy el 5 sárga csekkre.Akkor ezután lehet számolni."

Anikó pedig nem hallgatta el a nagy igazságot: "A kérdés nem megválaszoljató,mert a személyes igények között óriási különbségek vannak!Van aki fele annyi pénzből duplán halad,van akinek tripla annyi mellett is kilóg a feneke a nadrágból! " Mindez Ferenc megfogalmazásában egyszerűbben: "Hűha + rezsi "

És Ön szerint?

Képünk forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2018.03.02 23:43

"És még igen rossz idők jönnek a be nem jelentett, v. a részlegesen bejelentett munkavállalói réteg nyugdíjba kerülésével"

Ennek a rétegnek a nyugdíjba vonulása már elkezdődött azokkal együtt, akik a rendszerváltás óta 10-20 évig munkanélküliek voltak, emiatt alacsony az átlagnyugdíj.

"Örök minimálbéren bejelentve ( a többit zsebbe) nem lesz jó a nyugdíj". Sajnos ezt a minimálbéres bejelentést sokan kényszerből vállalták be, hogy legyen munkájuk. Aki viszont rövidlátó módon azért ment bele, mert így valamivel több ment a zsebébe, az egyszerűen hülye volt és nyugdíjazáskor fog ráb*ni.

Akinek volt néhány éve, amikor igazán jól keresett, tartalékolt nyugdíjas éveire, ha volt egy csöpp esze. Nem tudom igazán sajnálni azokat a színészeket, énekeseket és egyéb egykori sztárokat, akik manapság azon keseregnek, hogy kevés a nyugdíjuk. Spájzoltak volna némi pénzt akkor, amikor futott a szekér és most nem lenne gondjuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2018.03.02 18:46

Ha korrekt felmérés lett volna, akkor hozzátették volna, hogy mit terveznek tenni a kívánt nyugdíj eléréséhez. Mert 150-es fizetésre mondjuk 30 év munkaviszonnyal 240-es igényt bejelölni elég nonszensz dolog.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.03.02 17:43

szereptevesztesben vannak a nyugdijasok. a nyugdij nem arra valo, hogy abbol kell megelni. plane magyarorszagon. mar a nemet nyugdijas sem utazza korbe a vilagot. a megtakaritasokbol kell megelni. egyre kisebb a valorizacios szorzo, egyre kevesebb az adofizeto polgar, nektek senki nem mondta, hogy nyugdijpenztarba kell pakolni a penzeket? erdekes, mert legalabb 20 eve indult a manyup is. hat mi a faszt tetszettek csinalni azota?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2018.03.02 11:49

@realis41: a "reális" a nickedben ugye nem komoly? :))))
a gazdasági fejlődésre a "reményteli hit" is enyhe eufemizmus :D
nézd vissza a cikk-cakkos fejlődésünket..
ha van uniós pénz, fejlődünk, ha nincs, leállunk
ennyit a saját lábról
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

realis41, 2018.03.02 11:18

Minden nyomasztó érzése elmúlna a nyugdíjasoknak, ha INGYEN ENEREGIA járna nekik. /villany, gáz /
Ez az állandó árváltozgatás stresszes

Pl. az összevont Hivatal is emelte az árakat. Persze nem az alapárat, hanem a "csatolt mellékes költségeket/
/ Rendszerfejlesztési díj.../
4 ezerrel több a villanyszámlám - egyik hónapról a másikra, mint a Telekomnál volt...
Na, ez nem kellene!
De a gáz is annyiba kerül már, mint annak előtte.
És már hangzik, hogy - bár egyelőre az angoloknál -, hogy drágábban kapható a gáz..Begyűrűzik ide is vajon?

Na ezért! Ingyen energia az öregeknek, akik már nem munkaképesek...
És még itt vannak a gyógyszerek, amikre nekik van legnagyobb szükségük, és egyre többre van szükségük belőle.

Várjuk az újabb árcsökkentéseket, reméljük, mivel a gazdaság fejlődése reményteli hitet ad ehhez.
A jövőben legyen első az EMBERI BOLDOGSÁG - a költségtervezéseknél!
/ most is van erre törekvés, de még több kellene majd!/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html