Ígéretes a hazai gyorsulási irányadó

A friss GYIA mutató a gazdaság bizonytalan fellendülését jelzi.
NAPI, 2010. július 1. csütörtök, 10:44
Fotó:

Az első fél év legkedvezőbb adatát hozta a Világgazdaság és az Ecostat közös mutatószáma, a gyorsulási irányadó (GYIA) júniusi értéke. Az index a felülvizsgált számok alapján, szezonálisan kiigazítva 0,3 százalékkal haladta meg az előző havi szintet. Egy hónappal ezelőtt enyhe csökkenés mutatkozott. A GYIA lényege, hogy az elmúlt hónapok gazdasági mutatószámainak alapján aktuális jelzőszámot kreál, megelőzve a sokszor jelentős késéssel napvilágot látó hivatalos statiszikai adatokat.

Havi átlagban 0,1 százalékkal kúszott fel a GYIA az első fél évben, ami alig érezhető. Ez alapvetően az exportra termelő vállalatoknak köszönhető. A mutató részindexei közül a múlt hónapban a növekedés irányába mutatott egyebek mellett a reálpénzkínálat emelkedése, a BUX reálértékének növekedése, illetve a kiskereskedelem és az ipari termelés bővülése.

Visszahúzta az indexet, hogy a reálkamatláb - emelkedése ellenére - továbbra is negatív, és hogy zsugorodott a gépjárműhitelek állománya. A GYIA-adat szöveges értékelése szerint a kormány idén biztosan nem kezd strukturális átalakításokba, újabb mély recessziótól azonban már nem kell tartani. A stagnálás elhúzódása - bár a többség növekedést vár az év végére - reális lehetőség.

HOZZÁSZÓLÁSOK