Egy újabb válság esetén sok ország áll majd egyvonalban a "startnál", Magyarországnak pedig az a célja, hogy erre a helyzetre megfelelően felkészülve rögtön előzni tudjon - mondta Matolcsy György, aki a Magyar Közgazdasági Társaság hajdú-bihari szervezetének meghívására érkezett az egyetemre.

A jegybankelnök szerint a 2010 óta képviselt gazdaságpolitika következő fontos feladata, hogy elősegítse a szükséges versenyképességi fordulatot. "Közösen kell megfogalmaznunk, hogy 2030-ra milyen legyen egy igazán versenyképes magyar gazdaság."

Matolcsy szerint Magyarország sikeresen kezelte a legutóbbi pénzügyi, gazdasági válságot, ehhez a megszorító politikát kizáró strukturális reformokat kellett bevezetni. A magyar gazdaságpolitika a gazdasági egyensúly és a növekedés egyidejű biztosításával, egyebek között a foglalkoztatás bővítésével, a devizakárosultak mentőcsomagjával, az államadósság csökkentésével és adóreformmal "válaszolt" a válságra.

Az Európai Unió dél-európai tagállamai ugyanakkor éppen ellenkező utat választottak, megszorításokkal próbáltak kilábalni a válságból, de ennek a politikának az lett a következménye, hogy gazdasági teljesítményük húsz százalékkal visszaesett - véli Matolcsy.

Az elmúlt időszakban az adóelkerülés a felére csökkent Magyarországon. A reformok sikeresek voltak. A foglalkoztatás nagymértékben emelkedett Magyarországon 2010 és 2017 között, és ez a foglalkoztatási fordulat teremtette meg a növekedés alapját - értékelt a jegybankelnök.