Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kedden a kormányzati szektor bevételeinek és kiadásainak 2014. harmadik negyedévi alakulásáról közöl adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A múlt év második negyedévében 3,8, az első fél évben pedig 3,2 százalékos volt a kormányzati szektor GDP-arányos hiánya. A második negyedévi hiány 273 milliárd forint volt, míg az év első hat hónapjában a kormányzati szektor deficitje 467 milliárd forintot tett ki, 77 milliárddal, GDP-arányosan 0,5 százalékponttal nőtt egy év alatt.

Ugyancsak kedden jelennek meg a szeptember-novemberi időszak foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatai. Az előző időszakban, július szeptemberben 192 ezerrel többen dolgoztak, mint egy évvel korábban, a foglalkoztatottak száma megközelítette a 4 millió 182 ezret. A munkanélküliek száma ugyanebben az időszakban 102 ezerrel, 333 ezerre csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a munkanélküliségi ráta 2,4 százalékponttal, 7,4 százalékra mérséklődött.

Szerdán a novemberi ipari termelői árakról közöl statisztikát a KSH. Az előző hónapban, októberben négy havi emelkedés után csökkentek az ipari termelői árak, 0,9 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint szeptemberben, de 0,7 százalékkal meghaladták a 2013. októberi árszintet. Az árakat leginkább a feldolgozóipari ágazatok árainak 1,4 százalékos havi csökkenése alakította októberben.

A csütörtökön megjelenő makroadatok közül a novemberi ipari termlési statisztika lesz a legfontosabb. Októberben jelentősen elmaradt a várakozásoktól az ipari termelés, amely mindössze 1,7 százalékkal nőtt éves szinten, az előző hónaphoz képest pedig 2,6 százalékkal visszaesett. A termelés 2014 első tíz hónapjában 7,8 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Elemzők az év utolsó két hónapjában az ipari termelés további lassulására számítanak.

Szintén csütörtökön közli a KSH a novemberi kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó első becslését. Októberben 5,2 százalékra gyorsult a bolti értékesítés volumene a szeptemberi 4,5 százalékos emelkedés után. Főképp a nem élelmiszer-kiskereskedelem és az üzemanyag kereslet gyorsult fel éves összevetésben, de bővült az élelmiszerek eladása is.

Csütörtökön a devizatartalékok december végi szintjét hozza nyilvánosságra a Magyar Nemzeti Bank (MNB). November végén 34,135 milliárd euró volt a jegybanki devizatartalék összege, mindössze 83 millióval kevesebb, mint egy hónappal korábban.

Pénteken a novemberi külkereskedelmi forgalmi statisztikát ismerteti a KSH az előzetes adatok alapján. Októberben az export euróban számított értéke 2,2 százalékkal csökkent, míg az importé 2,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A külkereskedelmi mérleg havi többlete 351 millió euró volt, míg az év első tíz hónapjának mérlegaktívuma 5,3 milliárd eurót tett ki, ami 240 millió euróval volt kevesebb az előző év azonos időszakában mértnél.