Az érdekképviseletünkhöz tartozó szövetkezetek mintegy 15 ezer főt foglalkoztattak az év elején, jelenleg 10-12 ezerre tehető a számuk - mondta a lapnak Dolgos Attila, a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekvédelmi Szövetségének (Közész) alelnöke. Meglátása szerint sokkal felkészültebbé és körültekintőbbé tette a partnereket és a szövetkezeteket a pandémia első időszaka, a rengeteg óvintézkedés miatt sokkal biztonságosabb munkakörnyezetben dolgozhatnak a nyugdíjasok, úgyhogy a második hullám hatására sincs jelentős visszaesés a teljesítésben.

A szövetkezetek figyelnek arra, hogy ne állítsanak munkába túl idős tagokat, és hogy jó fizikai állapotban legyen mindenki, aki munkát vállal.

A nyugdíjasok foglalkoztatása leginkább a vendéglátásban, a hotelekben esett vissza, ebből a szektorból gyakorlatilag április óta nem érkezik megrendelés a szövetkezetekhez. Az élelmiszeriparban folyamatos a teljesítés, erre nincs jelentős hatással a járvány. Az elmúlt másfél-két hónapban az autóipari beszállítók éledeztek, több régi megbízás is újra aktív státuszba került - emelte ki Dolgos Attila.

Átlagos havi keresetről nehéz beszélni a közérdekű nyugdíjas-szövetkezeti rendszerben, hiszen van, aki havi húsz órát dolgozik, van, aki ötvenet, vagy akár folyamatosan egész hónapban. Az órabérekben is rendkívül nagy a szórás, feladattól függően. A könnyű fizikai munkák ezer forint körüli bérért vállalhatók, a szakképzettséget igénylő feladatokkal azonban ennél jóval magasabb órabért kínálnak a partnercégek. Összességében nem okozott visszaesést a bérekben a járvány.