Így spórolhat százmilliárdokat a magyar állam

A pénzügyi szektor digitalizációja jelentősen csökkentheti a készpénzhasználatot, Magyarországon a GDP mintegy 15 százalékát teszi ki a forgalomban lévő készpénz, a készpénzhasználat költsége évente 400-450 milliárd forint - mondta Balogh László, a Pénzügyminisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára a Mastercard szervezésében megtartott Tech Show konferencián.
Domokos László, 2018. november 28. szerda, 19:00
Fotó: Shutterstock

Az EU államaiban átlagosan a GDP 8 százalékát adja a forgalomban lévő készpénz mennyisége. A pénzügyi szféra digitalizácójával a készpénzhasználat ráfordításainak legalább a felét meg lehetne spórolni.

A pénzintézetek "rohamléptekben" készülnek az azonnali fizetések rendszerének jövő év közepén történő bevezetésére, ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarországon nagymértékben visszaszoruljon a készpénz használata - mondta a helyettes államtitkár az MTI beszámolója szerint.

Az új technológiák használata során mind a pénzintézeteknek, mind a fogyasztóknak az eddigieknél nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a a veszélyek, a kockázatok kezelésére, az úgynevezett kibervédelemre. Ehhez elengedhetetlen a pénzügyi ismeretek bővítése, indokolt a pénzügyek tudatos kezelése, amelynek része a pénzügyi innovációk kockázatainak felismerése.

Magyarország elkötelezett abban, hogy az ország pénzügyi rendszere nyitott legyen a pénzügyi innovációkra, amelynek része a legújabb pénzforgalmi szolgáltatások és a készpénzkímélő fizetési eszközök használatának ösztönzése, térnyerése - tette hozzá Balogh László.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2018.11.29 06:18

Hát szép is lenne, csak megint a szokásos nagy szavak. Magyarországon a csillagos eget döntögeti a készpénzállomány, amit éppen ők idéztek elő a tranzakciós adóval, és amíg ez marad, addig nem is fog változni semmi digitalizáció ide vagy oda.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html