A hideg megérkezése előtti hetekben napi 45−55 millió köbméteres gázfogyasztást tapasztalt az FGSZ Zrt., ez az elmúlt napokban 60−65 milliósra nőtt − tudtuk meg a társaságtól. A téli fogyasztásban az átlaghőmérséklet 1 Celsius-fokos változása a fogyasztás napi 1,5−2,5 millió köbméteres módosulását jelenti. Az előrejelzések alapján a társaság úgy számol, hogy a következő hetekben a fogyasztás legfeljebb napi 60−70 millió köbméter lehet.

A hideg időszak egy átlagos, nem átalányt fizető lakásnál 3−5, egy nagyobb családi háznál pedig akár 10−20 ezer forintos havi többletet is jelenthet. A Főgáz Zrt. elosztási területén januárban 7 százalékkal volt magasabb a fogyasztás az előző havinál: a napi átlag 10,7 millió köbméter volt, a hónap utolsó napján azonban már közel 14 millió. Az utóbbi napokban a Tigáz Zrt. szolgáltatási területén a lakossági fogyasztás 20−25 százalékkal ugrott meg az előző héthez képest − mondta lapunknak Száraz Gábor szóvivő. Tartósan mínusz 10 fok körüli átlaghőmérséklet mellett a háztartási fogyasztás egy hét alatt 40-45 százalékkal emelkedhet, nagyobb hidegben pedig akár 50 százalékkal is. Az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. területén decemberhez képest közel négymillió köbméterrel nőtt az elosztásra átvett napi földgázgázmennyiség, ez 50 százalékos pluszt jelent. A társaság februárra további egymillió köbméteres növekedést vár. A GdF Suez Energia Magyarország Zrt. szerint mínusz 10 fok alatti átlaghőmérsékletnél a gázfogyasztás az enyhébb időszakinak a kétszeresét is elérheti. Az E.On ellátási területén az elmúlt napokban 7,7 millió köbméteres napi gázfogyasztást mértek, január közepén (5−8 fokkal melegebb hőmérséklet mellett) ez 1−2 millió köbméterrel alacsonyabb volt.

Az E.On Földgáz Storage Zrt. kereskedelmi tárolóiban jelenleg 1,492 milliárd köbméter földgázkészlet található (ez 35,3 százalékos töltöttségnek felel meg) − tudtuk meg a társaságtól. Az elmúlt napokban napi 15-20 millió köbméter kitárolására volt szükség, tegnap ez 21 millió köbméterre emelkedett. A kereskedők igényeinek megfelelően a szerződésben lekötött maximum napi 39 millió köbméteres kitárolást biztosítani tudja a társaság.

Az elmúlt hetek szokásosnál jóval melegebb időjárása után e hét közepén már 35 százalékos (mintegy 20 gigajoule-os) emelkedést regisztrált a hőfogyasztásban a Főtáv Zrt. A társaság szerint az átlagos januári időjárás csak feleekkora növekedést indokolt volna és a következő napokban a fogyasztás további 13−17 százalékkal emelkedhet, megközelítve a napi 100 ezer gigajoule-t. Idén januárra egy átlaglakás bruttó 31,2 ezer forintos távhőszámlára számíthat, ez a 2011. október−decemberi átlagnál 38 százalékkal magasabb, alapvetően a nagyobb hőfelhasználás miatt. Az idei januári számla az egy évvel korábbinál közel 3 százalékkal tartalmaz magasabb összeget, ez már főként a hődíj emelkedéséből adódik. A februárra várható átlaghőmérséklet 2,1 Celsius-fok lehet, egy átlagos lakás számlája ezzel számolva mintegy 29 ezer forint lehet. A havi átlaghőmérséklet egyfokos eltérése havi 732 forinttal módosítja a távhőszámlát.