Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A háziorvosi ellátás javítására még Ónodi-Szűcs Zoltán, korábbi egészségügyi államtitkár szerzett 2,5 milliárdot az idei évre, az új kormányzat azonban azt a betegszállítás és a gyermekellátás réseinek betömésére használta fel - írta a lap, felidézve a 168ora.hu átcsoportosításról szóló cikkét.

Az Emmi a Népszavának azt írta, az átcsoportosítással nem csökken a háziorvosok támogatása, miután az eddig még fel nem használt forrásról van szó. A lap szerint azonban ha a háziorvosokat nem is, de a betegeket egyértelműen kár éri a pénz elvételével, az összegből ugyanis a svájci alapellátási modellprogramot finanszírozták volna. A svájci modell praxisközösségeinek működtetésére és fejlesztésére eredetileg 9,2 milliárd állt rendelkezésre, ehhez tett a kormány a 2018. évi költségvetésben további 2,5 milliárd forintot. Most ezt az összeget vonnák vissza - a tárca honlapján olvasható tervezet szerint.

A lépés a lap szerint azért is különös, mert éppen a svájci alapprogramon keresztül vezet az út az alapellátás megerősítése felé. Ebben kísérleteznék ki ugyanis, hogy mikén lehetséges minél kevesebb orvossal minél több szolgáltatáshoz ( szűrésekhez, egészség megőrzést segítő programokhoz) jutnia az alapellátásban a lakosságnak. Az említett 2,5 milliárd egyebek mellett arra is megnyitotta volna az utat sokaknak, hogy egyes szakorvosi szolgáltatásokat is a háziorvosuknál vegyék igénybe.

A svájci modellről itt olvashat részletesebben.