Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A költségvetés kicentizett egyensúlya miatt nem lenne képes gyorsan megváltoztatni az Orbán-kormány adópolitikáját a baloldali összefogás, ha a választások nyomán hatalomra kerülne - mondta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, a pártszövetség miniszterelnök-jelöltje a Reutersnak. Az EU elvárását, amely szerint a költségvetési hiány nem haladhatja meg a GDP három százalékát, messzemenően tiszteletben tartanák. Ebben nincs vitájuk a jelenlegi kormánnyal.

Maradna a bankadó

A bankadót nem szüntetnék meg, hosszabb távon azonban elképzelhető, hogy mérsékelnék, de csak azzal a feltétellel, hogy a pénzintézetek az így náluk maradó jövedelmet visszaforgatják a magyar gazdaságba. Ugyanezt a politikát követnék a többi különadóval kapcsolatban is, amelyeket más gazdasági ágazatokra vetett ki az Orbán-kormány. Az adócsökkentésnek köszönhető forrást beruházásra vagy a bérek növelésére fordíthatnák az érintett vállalatok.

Nem folytatnák az állam terjeszkedését a bankszektorban és az energetikai iparágban. Elfogadhatatlannak tarják, hogy a multik nemzetközi összehasonlításban óriási extraprofitokat érjenek el Magyarországon, ám ebből nem következik, hogy az államnak további tulajdonosi szerepet kell vállalnia bármely ágazatban.

Szja, Paks

A túlzott államosítás káros, előbb-utóbb az a vége, hogy a kormányoknak az adófizetők pénzéből kell támogatást nyújtaniuk a cégeknek. A Fidesz 650 milliárd forintot "vert el" ilyen célra, eközben a 2011 májusában felvásárolt Mol-pakett például mostanra elvesztette értéke jelentős részét - emlékeztetett Mesterházy a hvg.hu összefoglalója szerint.

Megszüntetnék az egykulcsos személyi jövedelemadót. Legalább egy további kulcsot vezetnének be a magas jövedelmekre. Ez a lépés nem hatna a költségvetésre, mert a többet keresők magasabb adójával szemben csökkenne az alacsonyabb keresetűek adója, és ezzel nőne a nettó bérük.

Végül a pártszövetség kormányfőjelöltje felfüggesztené az Oroszországgal kötött 10 milliárd eurós hitelszerződést, amelyből a paksi atomerőmű bővítését akarja finanszírozni a jelenlegi kormány. Az üzletről Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz államfővel állapodott meg.