BUX
39138

Így akarják itthon tartani a fiatal orvosokat

A szakorvosjelöltek a Markusovszky, a kórházi-klinikai területen dolgozó szakgyógyszerész-jelöltek a Than Károly ösztöndíjra pályázhatnak, ez havi nettó 100 ezer forint juttatást kínál azoknak, akik vállalják, hogy a szakvizsgát követően az ösztöndíj folyósításának megfelelő ideig Magyarországon dolgoznak, és nem fogadnak el hálapénzt. A betöltetlen házi gyermekorvosi körzetek betöltését szolgáló Méhes Károly, valamint a sürgősségi szakma Gábor Aurél ösztöndíjának összege havi 200 ezer forint.

Napi.hu, 2015. január 28. szerda, 20:01

Az egészségügyért felelős államtitkárság közlése szerint a 2015. évi költségvetésben biztosított 900 millió forintos keretösszeg lehetővé teszi, hogy minden, előző évben végzett fiatal orvos részesülhessen Markusovszky ösztöndíjban, ha a feltételeket vállalja. A részletes pályázati feltételek az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal honlapján (www.eekh.hu) érhetőek el.

Az ösztöndíjak segítségével eddig közel 1700 fiatal szakorvost és szakgyógyszerészt sikerült itthon tartani. A rezidenstámogatási program eddigi három meghirdetése során 1639 szakorvosjelölt és 53 szakgyógyszerész jelölt vállalta, hogy a következő években Magyarországon dolgozik. Az ösztöndíjpályázatra eddig csaknem 1,9 milliárd forintot fordított a kormány. Ez, a most meghirdetett pályázattal együtt 2,8 milliárd forintra emelkedett.

Kiemelik: "Az ösztöndíjprogram jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy 2012-től kezdve folyamatosan csökken a külföldi munkavállaláshoz hatósági bizonyítványt kérő orvosok száma. Míg az ösztöndíj meghirdetését megelőzően, 2011-ben 1200, addig 2014-ben 948 orvos kérte ki az igazolást. Ez a szám tartalmazza a Magyarországon diplomát szerző, majd hazájukba visszatérő külföldi orvosokat is."