Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagyjából két és fél éve téma egy új budapesti kórház, egy szuperkórház felépítése, az eleinte presztízsberuházásként számon tartott terv volt a kiindulópontja az idén tavaszra összeállt, 3 millió lakos egészségügyi szükségletének kielégítését célzó Egészséges Budapest programnak. A 440 oldalas koncepció lényege a budapesti és Pest megyei (közép-magyarországi régió) sürgősségi és az ahhoz kapcsolódó ellátás újraszervezése három nagy centrum (dél-pesti, észak-pesti és dél-budai) és a hozzájuk csatlakozó társkórházi rendszer kialakításával.

A program a jelenlegi kaotikus állapot helyett olyan rendszert céloz meg, amelyben a centrumok legalább a megyei nagykórházak szintjén, a nap 24 órájában közel teljes körű ellátást nyújtanak, így a beteg, a háziorvos és a mentős is mindig tudja, mikor, hova kell fordulnia, ahelyett, hogy egy 58 oldalas könyvet lapozgatva és ezzel időt vesztve hoznak egyedi döntéseket - mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár az Egészséges Budapest programról tartott háttérbeszélgetésen.

Az államtitkár szerint a koncepcióval a kormány egyetért, a készítőket felkérték, hogy nyár végére egészítsék ki azt a dél-budai centrum részletes tervével. (A dél-budai helyszín bizonytalansága miatt nem került bele a programba a Dobogó-beruházás terve.) A teljes programot várhatóan ősszel fogadja el a kormány.

Nem lesz új kapacitás

Kezdetben egy negyedik centrum létesítésével is számolt az ellátás átszervezésével megbízott munkacsoport, ám ennek megvalósítása, megtervezése az M0-ás körgyűrű észak-nyugati szektorával és a kapcsolódó közlekedési fejlesztésekkel kapcsolatos döntés utánra tolódott.

Az Egészséges Budapest program nem a kapacitások fejlesztéséről szól, hanem a meglévő kapacitások ésszerűbb, betegközpontúbb működtetését célozza - hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, hogy ez végre egy olyan program lesz, amelyet nem a szakma, hanem a 3 milliós lakosság igényeiből vezettek le.

A koncepcióban összesen 24 projektet nevesítettek, a 3 centrum és a 10 társkórház fejlesztése mellett a speciális helyzetű, országos csúcsellátást nyújtó fővárosi központok, rehabilitációs és krónikus ellátást nyújtó kórházak és járóbetegszakrendelők fejlesztése is a program része - sorolta a részleteket Cserháti Péter, a budapesti ellátás átalakításáért felelős miniszteri biztos.

10 nagy telephellyel kevesebb

Az ésszerűsítéssel 10 nagy telephellyel kevesebb lesz. A Merényi kórház például beköltözik a Szent László Haller úti telephelyére, az egykori MÁV kórház Podmaniczky utcai részlege pedig a Honvéd kórházba. A Péterfy Sándor utcai kórház négy telephelyét két helyre vonják össze, s a Rókus kórház részlegeit is kevesebb helyszínen osztják el.

A gyermekellátás területi egyenlőtlenségének (Budán alig 100 ágya a kapacitás szemben a pesti 1250-nel) korrekciójaként két gyermekklinika, a Bókay és a Tűzoltó utcai összesen 330 ágya az új dél-budai centrumban kap helyet. Azokat a kiürülő ingatlanokat, amelyekre az  egészségügy nem tart igényt, a nemzeti fejlesztési tárcának adják át.

Az Egészséges Budapest Programban összesen 3 új nagy tömb épül: a dél-budai Dobogóra tervezett 1057 ágyas tömbkórház mellett a dél-pesti és az észak-pesti centrumokban is felhúznak egy-egy új épületet.

Év végéig jönnek a gépek

A 10 évre ütemezett program megvalósítására 700 milliárd forinttal kalkulál a kormány. Első lépésben 40 milliárd forint sorsáról döntöttek, ebből idén 22 milliárd forintot orvostechnikai eszközökre, mintegy 18 milliárdot a beruházás előkészítéséhez szükséges tervezésekre, közbeszerzésekre és engedélyezésekre fordítanak. További 40 milliárdot pedig jövőre költenek el. A 22 milliárdból négy nagy érfestő készülék, 4 MR, 5 CT és egy lineáris gyorsító kerülhet év végéig a kórházakba, valamint mindegyik centrumba egy PET-CT.

Az államtitkár úgy fogalmazott: a kórházak olyan készüléket kapnak majd, amilyenre szükségük van, tervei szerint az új gépeket év végéig üzembe is fogják helyezni.

Reálisan az új tömbök építése 2019 előtt nem kezdődhet el, a Dobogóra tervezett új kórház 2021-22-től fogadhat betegeket. Szakmai profilja nagyjából összeállt, a sürgősségi ellátással kapcsolatban álló szakmák mind helyet kapnak - közte a traumatológia, idegsebészet, gasztroenterológia, infarktus ellátás, gyermekellátás, fül-orr-gégészet, szülészet - az onkológiai, ortopédiai és a pszichiátriai ellátás azonban nincs a preferált ellátások között - mondta Cserháti Péter.