Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal - megőrizve a regionális szerveződés előnyeit és a működőképesség folyamatosságát - háromszintű szervezetként működik október 1-jétől és a Központi Hivatal, valamint a regionális főigazgatóságok mellett erős jogosítványokkal bíró megyei igazgatóságok jönnek létre - áll az APEH közleményében.

Az adóhivatal azt ígéri, hogy a bekövetkező változtatások az ügyfelek számára semmilyen hátránnyal nem járnak, és az APEH személyi állományában meglévő értékek sem sérülnek.

A változtatás során arra figyeltek, hogy a hatósági tevékenység és a jogorvoslati
fórumrendszert jól elkülönülítsék és átláthatóvá tegyék, ezért a szakmailag erős megyei igazgatóságok az adózók közelében, helyi szinten végzik az adóztatással összefüggő valamennyi napi feladatot. Az adó-, jövedelem- és illetőségigazolásokat - hasonlóan a korábbi gyakorlathoz- az adózó kérelmére bármelyik megyei igazgatóság kiadhatja, ugyanakkor illetékügyben kizárólag az eljáró hatósághoz lehet fordulni.


A szakmai-törvényességi felügyeletet a jövőben a regionális főigazgatóságok látják el, összehangolják és szabályozzák a hozzájuk tartozó megyei igazgatóságok munkáját, emellett ellátják a másodfokú jogorvoslati feladatokat is.

A Központi Hivatal a továbbiakban is elvi, szakmai irányító tevékenységet végez. A változtatás fontos alapelve volt, hogy az APEH szervezete beilleszthető legyen az átalakuló közigazgatás egészébe, illetve a Vám- és Pénzügyőrséggel megvalósuló integráció után is hatékonyan szolgálja az adózókat.