Így alakulhat át a nyugdíjrendszer - kettévágnák az ellátást

Nemcsak a felnevelt gyermekek számát, de az általuk a társadalom számára hajtott hasznot is figyelembe kellene venni a nyugdíjrendszer elengedhetetlen átalakításakor. Az új rendszer szerint a munkanyugdíjon felül a felnevelt gyerekek számától függő másik nyugdíjrész is járna – nyilatkozta a Növekedés.hu-nak Botos Katalin, a Népesedési Kerekasztal nyugdíjszakértője.
K. Kiss Gergely, 2018. május 29. kedd, 10:56
Fotó: Napi.hu

A Ratkó-generáció kifutásával csökken a nyugdíjkassza befizetőinek létszáma, amely aggodalomra ad okot. Úgy látja, az általuk kidolgozott elképzelés - amely szerint a felnevelt gyermekek számát is figyelembe vennék a nyugdíj megállapításánál - hosszú távon a problémákat megoldaná - olvasható a portálon.

Mostanában több kormányzati megnyilvánulás is arról szólt, hogy gondolkodnak a Népesedési Kerekasztal által felkarolt javaslaton. Botos Katalin szerint a nyugdíjrendszer átalakítására belátható időn belül sor kerülhet, s annak során figyelembe veszik a lassan harminc éve hangoztatott javaslatukat, azaz a havi járandóság kiszámításánál számításba veszik a család által nevelt, taníttatott gyermekeket. A javaslat szerint a 35 éves kornál fiatalabbak esetében vezetnék be az új rendszert.

Javaslatuk szerint a nyugdíj két részből állna. Lenne a munkanyugdíj, és ezen felül a gyermekek felnevelése után járó másik nyugdíjrész. Az elképzelés ellen már ugyanakkor most nagyon sokan tiltakoznak. Botos Katalin szerint figyelembe kellene venni, hogy akik nem nevelnek gyermeket, azok a más által nevelt gyermekek jövőbeni befizetéseiből kapják a majdani nyugdíjat.

A kételkedők ne követelőzzenek!

A jövőbeli munkavállalók, vagyis a jelenlegi gyermekek által fizetett járulék úgy is felfogható, hogy ők akkor törlesztik szüleiknek a felnevelésük költségeit. Az elképzelt rendszer ellen tiltakozók úgymond, más által tartatnák el magukat idős korukban úgy, hogy ők a járadék alapjához nem járultak hozzá, hiszen nincsenek gyermekeik, akik törlesztenének - fogalmazott a közgazdász.

A felosztó-kirovó rendszer lényege ugyanis az, hogy az adott pillanatban befolyó adóból, járulékból fizetik az esedékes nyugdíjakat, tehát a nyugdíjasok nem a saját befizetéseiket kapják vissza, hanem gyermekeik béréből levont szochóból és fizetett járulékokból finanszírozza a költségvetés a nyugdíjukat.

Tehát szó sincs arról, amire a tiltakozók hivatkoznak, azaz, hogy elvesznek tőlük valamit. Éppen ellenkezőleg, nem kapnak azért juttatást, amiért nem is dolgoztak meg, vagyis, amire nem költöttek aktív korukban - vélekedett.

Nincs gyereke? Tegyen félre!

Minden pályakezdőnek automatikusan el kellene kezdenie valamiféle takarékoskodást, akár egészen alacsony összeggel is. Aztán ha lesz gyereke, úgyis rájuk kell ezt költeni, ha pedig nem, akkor megmarad öregkorára, ha addig fel nem éli. Ezt a logikát követve mondhatjuk, hogy az elképzelt új rendszerben a gyermeket nevelőknek elegendő lenne az állami nyugdíj, a többieknek pedig érdemes lenne a kedvezményekkel támogatott önkéntes nyugdíjpénztárakban gyűjteni öreg korukra - erősítette meg

Aki nem talált magának társat, vagy párkapcsolatban él, és akarna, de mégsem születik gyermeke, esetleg egyáltalán nem akar gyermeket, annak lehetősége lenne arra, hogy a nem létező gyermekeken megspórolt összeget félrerakják.

Egyes vélemények szerint egy egyetemet végzett fiatalra a szülei összesen 14-15 millió forintot költöttek. Vannak ennél nagyobb összegű becslések is. A KSH-nak részletes számításai léteznek arról, hogy mi mindenre költ egy gyermeket nevelő család, Ezekből a számításokból kell kiindulni akkor, amikor a gyermeknevelés után járó nyugdíjrészt meg akarjuk határozni - magyarázta Botos Katalin.

A kép forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

amerika, 2018.06.04 05:09

Vannak akik korábban fizették, fizetik az előző generáció nyugdíját. Erre most jön Botosné és azt mondja, hogy nekik nem jár teljes ellátás. Hát... menjen a fenébe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

amerika, 2018.06.04 04:56

@Robin: Nem büntetik, hanem nem jutalmazzák. Persze büntetésnek is felfoghatjuk, mert kivel akarja megfizettetni a jutalmakat? Azokkal, akiknek valamilyen okból nincsen. Szerintem meg akinek van meg lehet gyermeke, az már maga egy olyan jutalom, hogy azt úgysem lehet űberelni. Korábban nagyon sok ember sokkal szegényebb volt, nehezebb volt az élet, mégis születettek gyermekek. Aki meg nem akar önként, annak ne is legyen, mert nem érdemli. Aki csak azért fog szülni mert megfizetik, az milyen szeretetet nevelést fog adni a gyermekének? Semilyet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

amerika, 2018.06.04 04:42

@ziziza: Aki így gondolkodik mint Te az nem is érdemli meg, hogy legyen gyermeke.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ziziza, 2018.06.04 00:00

@laci_52:

attól még hogy nő, nem biztos hogy anya is akar lenni... ez már a setét középkor.... komolyan...
Amúgy meg a férfiakat miért nem baszogatják, legalább 50%-ban ők is hibásak, felelősek, hogy a nők nem szülnek..... hány kisgyermekes nő mellől lép le az apa? milyen felelős családtervezés az ilyen? milyen felelősséget vállal a férfi, az apajelölt? tudod? SEMMILYENT! ez a jellemző manapság, és amíg ez így van, tudod mit? igazuk van azoknak akik azt mondják, hogy csesznek szülni.... (az anyagi körülmények még plusz egy hátráltató tényező)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Robin, 2018.06.03 23:19

@amerika:
Úgy látszik, mindenki csak annyit olvas el a leírtakból, amennyi érdekli. Ahogy te is, én is jeleztem, hogy nehézségeket okozhat a számításnál azoknak a "gyereket nevelők"-nek akiknek a gyermekei nem itthon kezdik el a "termelő" tevékenységüket, azok milyen alapon kapnának kiegészítést?
Ugyanakkor az aki felelősen nem tud gyermeket vállalni, mert nem látja biztosítva a gyermek ellátásához szükséges feltételeket, azt miért büntetik? Jobb lenne, ha minden szülőképes korú nő szülne, és arra várna, hogy majd az állam segít felnevelni, taníttatni, ellátni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html