Az első negyedévben csúnyán elszaladtak az államháztartás kiadásai, amivel a bevételek sem tudtak lépést tartani. Ennek eredőjeként 701,2 milliárd forintos államháztartási hiány alakult ki, ami 2007 óta a legrosszabb negyedéves adatnak számít. Az NGm ezt másként látja: a központi alrendszer I. negyedévi pénzforgalmi hiánya nem tekinthető kimagaslónak a korábbi évek adataival összehasonlítva - különös tekintettel az önkormányzati adósságtörlesztés kiadására és az uniós programok hazai forrásból megelőlegezett kiadásaira - fogalmazott  Banai Péter Benő, a tárca helyettes államtitkára a szerdai online sajtótájékoztatón.

Növekedtek gazdálkodó szervezetek befizetései: a tavalyi 218,8 milliárd forint után idén az első három hónapban 279,9 milliárdot fizettek be a cégek. A növekedés jelentős része a társasági adóbevételek megugrásában jelent meg, illetve az e-útdíjakban, amit tavaly februárban még nem fizettek a fuvarozók.

Az első negyedévben az áfabevételek 616,6 milliárd forintra rúgtak, ami 8,6 milliárd forinttal magasabb a tavalyi adatnál, miközben a befizetések 7,8 százalékkal, a kiutalások pedig 16,2 százalékkal emelkedtek tavalyhoz képest. A NGM adatai szerint a többletbefizetések elsősorban a feldolgozóiparból és kereskedelemből érkeztek. Személyi jövedelemadóból 396,8 milliárd forint folyt be, ami 8,8 milliárddal magasabb a tavalyi adatnál.


A költségvetés központi bevételei így az első negyedévben 2270,9 milliárd forintra rúgtak, ami 128,1 milliárd forinttal magasabb a tavalyi első negyedéves adatnál. Eközben a kiadások 3067,1 milliárd forinton álltak, ami 335,6 milliárd forinttal magasabb a tavalyi adatnál. A kiadások szembetűnően nőttek az egyedi és normatív kiadások során, amit a növekvő Volán-támogatásokkal magyaráz az NGM. A tavalyi 29,4 milliárd után 44,8 milliárd ment ki ezen a soron.

A költségvetési intézmények kiadásai is elszállóban vannak: a tavalyi 1374,9 milliárd után az idén már 1678,7 milliárdba kerültek az adófizetőknek ezek az intézmények. A különbségben jelennek meg a tavaly őszi pedagógus béremelések, illetve a tavaly áprilisban átvett egészségügyi intézmények kiadásai is.

Egyszeri kiadási tételt jelent az önkormányzati adósságkonszolidációhoz kapcsolódóan, hogy az átvett hitelekből 68,2 milliárdot törlesztett az állam.

A nagyobb képért kattintson!