Így alkalmazkodnak a bankok a jegybank szabályaihoz

A kereskedelmi bankoknak a jegybankban elhelyezett három hónapos betéteinek átlagállománya jelentősen, 213 milliárd forinttal 1767 milliárdra nőtt a múlt hónapban, miután az MNB szeptemberben tartotta a háromhónapos betét utolsó korlátlan tenderét - derült ki a jegybank statisztikai mérlegéből.
MTI, 2016. október 12. szerda, 14:31
Fotó: Napi.hu

Nettó értelemben viszont csökkent a bankrendszer forintlikviditása, mivel a betételhelyezés jelentős részét jegybanki hitelekből finanszírozták a pénzintézetek. A bankok jegybanki hiteltartozásának havi átlagos állománya 142 milliárd forinttal emelkedett szeptemberben, míg az előző négy hónapban összesen mintegy 230 milliárddal csökkent. Ráadásul az egyhetes hitelek átlagállománya emelkedett, a háromhónaposoké viszont csökkent.

A szeptemberi betéti tender egybeesett a forintosításhoz kapcsolódó euróeladási tenderek harmadik negyedéves swap lejáratával, ami mintegy 42 milliárd forinttal szintén szűkítette a bankrendszer forintlikviditását, akárcsak az egynapos jegybanki betétek átlagállományának 108 milliárdos csökkenése.

A likviditás csökkenéséhez illeszkedik, hogy a hitelintézetek jegybanki számláján vezetett átlagos állománynak a kötelező tartalék 349,1 milliárdos összegét meghaladó szintje 17,2 milliárd forintra apadt az augusztusi 52,0 milliárdról.

Az MNB külső pénzügyi pozíciója két oldalról romlott szeptemberben, egyszerre csökkent a követelések és nőtt a kötelezettségek állománya forintban számolva. A követelések szeptember havi átlagállomány 82 milliárd forintos csökkenését egyrészt a forint árfolyamának erősödése okozta, másrészt pedig a lakossági devizahitelek forintosításához kötődő jegybanki devizaswap ügyletek lejárata.

HOZZÁSZÓLÁSOK