Így áll a főpolgármester-jelöltek versenye

Egyre élesebb a verseny a budapesti főpolgármesteri címre pályázó ellenzéki jelöltek között - derül ki a Publicus - a Népszava megbízásából készült - friss reprezentatív kutatásából.
Domokos László, 2019. június 17. hétfő, 09:58
Fotó: Pixabay

A 800 fős kutatásban a  megkérdezettek fele említette, hogy egy főpolgármesternek a legfontosabb tulajdonsága, hogy ki tudjon állni a Fidesz-kormány ellenében a városért. A második legfontosabb tulajdonság, hogy legyen városvezetői tapasztalata (38 százalék).

A június 20-26. között esedékes előválasztáson az összes megkérdezett 24 százaléka Karácsony Gergelyre, 21 százaléka Kálmán Olgára, míg 7 százaléka Kerpel-Fronius Gáborra tervezi leadni szavazatát, míg 48 százalék még bizonytalan abban, hogy kire szavaz - közölte a Publicus.

Az előválasztáson nagyobb valószínűséggel résztvevő ellenzéki szavazók körében 36-30-8 százalék a Karácsony-Kálmán-Kerpel-Fronius közötti arány, és körükben 26 százaléknyian vannak a bizonytalanok. Az előválasztáson részvételüket biztosra ígérők körében pedig Karácsonyra 28, Kálmánra 24, Kerpel-Froniusra 8 százalék szavazna, ám a bizonytalanok aránya körükben 40 százalékos.

A főpolgármester-választás különböző forgatókönyveit vizsgálva az látszik, hogy legközelebb Karácsony Gergely kerül Tarlós Istvánhoz, köztük egy százalékpont a különbség: az összes megkérdezett 26, illetve 27 százaléka említette, hogy rájuk szavaz "most vasárnap".

Ha Kálmán Olga lenne Tarlós kihívója, érdemi különbséggel számolhatunk: nyolc százalékpont a lemaradás, 20, illetve 28 százalék szavazna a két jelöltre. Amennyiben Kerpel-Fronius Gábor nyeri az előválasztást Tarlós komoly előnnyel számolhat, 15-28 százalékot kapna a két jelölt, ez már 13 százalékpontos különbség - közölték a kutatók.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2019.06.17 15:00

A közvélemény kutatások is a kampány részei! :-D
Az ellenzéki érzelmű szavazók arra várnak, hogy legyen egy közös ellenzéki jelölt. Ebből következően egy jókor belengetett közvélemény kutatási adat valóságtartalmától függetlenül befolyásoló tényező! :-D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

konrada, 2019.06.17 11:41

Az MSZP háziközvéleménykutatója az MSZP lapja megrendelése alapján az MSZP jelöltjét hozza ki elsőnek?
...s hogy mindezt olyan irányított kérdések alapján, amire Karácsony a válasz?

Én teljesen megvagyok lepődve!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Aomori, 2019.06.17 10:15

Azért elég intő jel lehet Esztergom, vagy Hódmezővásárhely példája, nem beszélve Demszkyről (igaz nála akkor is hanyatlott a város, ha a haverjai regnáltak).
Ha valaki azzal kampányol, hogy majd ő megbünteti a kormányt az csak az elmebetegek szavazataira számíthat (egyébként van elég sok).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html