Így állunk most Oroszországgal

Lejtőn a magyar-orosz árucsere-forgalom, közben nagyszabású partnerségek formálódnak - mondta Nyikolaj Livencev, Oroszország magyarországi kereskedelmi képviseletének vezetője a Világgazdaságnak.
MTI, 2016. november 7. hétfő, 07:44
Fotó: MTI/EPA

A lap hétfői számában megjelent interjúban Nyikolaj Livencev rámutatott arra, hogy 2008-ban 13 milliárd dollár, rekordnagyságú volt az orosz-magyar kereskedelmi forgalom, nagyobb, mint a szovjet időkben. A tavalyi árucsere forgalom a magyar statisztika szerint 5,4 milliárd dollárt tett ki, ám az idei első tíz hónapban 12,2 százalékot esett vissza orosz adatok alapján.

A két ország gazdasági kapcsolatában a jövőben új nagy projektek valósulhatnak meg az energetika, a járműgyártás, az alkatrész- és berendezésgyártás és más ágazatok területén, amelyek előkészítése idén már elindult - vélte Livencev.

Szerinte a szankciós politika az oka annak, hogy nem hozta létre hatalmas logisztikai bázisát az egyik legnagyobb orosz kiskereskedelmi hálózat, a Magnit, és emiatt jutnak majd vissza nehezen a magyar agrárbeszállítók is az orosz piacra, ahol a helyüket mostanra átvették a FÁK-beli, az ázsiai és a belföldi szállítók.

HOZZÁSZÓLÁSOK