A parlament nemrég egy rakás illeték eltörléséről döntött, többek között ingyenes lesz a 65 évnél idősebbek számára az útlevél, szemben az eddigi szabállyal, amely szerint 70 év felettieknek 2500-5000 forintot kellett fizetniük az okmányért. A döntés és a lassan közeledő utazási szezon apropóján a Napi.hu megnézte, hogy mennyibe kerül az útlevét kiállítása.

Érdemes megnézni az utazás előtt időben megnézni az útlevét érvényességét, így az utolsó pillanatban nem kell elpocsékolni akár több 10 ezer forintot.

  • Az úgynevezett rendes eljárásban 20 nap alatt készül el az útlevél. Az 5 évig érvényes útlevél 7,5 ezer forintba, a 10 évre szóló pedig 14 ezer forintba kerül. Ezek az árak csak akkor érvényesek, ha az igényléskor leadják a régi útlevelet. Amennyiben az elveszett, akkor kétszeres árat kell fizetni, így lesz az 5 éves útlevél kapásból 15 ezer forint, a 10 éves pedig 28 ezer forint.
  • Ha a 20 napos rendes átfutási időnél gyorsabban kell az útlevél, akkor jelentős felárat kell fizetni az előbb felsorolt 7,5-28 ezer forintos díjakon felül. Lehet kérni a 7 napos megoldást, ezért 19 ezer forintot kell pluszban fizetni. A 3 napos eljárásért 29 ezer forintot kérnek, a 24 órán belül elkészülő útlevélnél pedig 39 ezer forint lesz az extra tarifa.
  • Ebből következik, hogy extrém esetben, ha elveszett útlevél helyet 24 órán belül kellene a másik, akkor az új okmány akár 67 ezer forintba kerülhet.
  • Kedvezményes áron 2,5-5 ezer forintos alapdíjért kaphatnak útlevelet a 18 évnél fiatalabbak. A kétgyerekes családoknál a gyerekek fejenként 1250 forintért, ha pedig három vagy több gyereket nevelnek, akkor 500 forintba kerül egy-egy gyerekútlevél.
  • Ingyen adnak új útlevelet, ha azért kell lecserélni az útlevelet, mert a úgynevezett biometrikus azonosítót tartalmazó tároló elem nem, vagy hibásan tartalmazza az előírt adatokat. Akkor is ingyen van az útlevél, ha azt ellopták. Emellett lehetőség van arra is, ha valaki anyagi okok miatt nem tudja kifizetni az útlevelet, akkor költségmentességi kérelmet nyújtson be.