Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár múlt héten azt mondta, 2014 nyaráig 30 százalékos rezsicsökkentést tartana kívánatosnak. A portál információi szerint a tervről már az energiaszolgáltatókkal is zajlottak informális egyeztetések.

Iparági források arról beszéltek, hogy a jelenlegi kormányzati elképzelés szerint előbb október környékén - vagyis a jövő évi választások előtti utolsó fűtési időszakot megelőzően - csökkennének 15 százalékkal a gáz- és áramtarifák. Majd 2014 tavaszán újabb 15 százalékos lakossági árcsökkentést helyeztek kilátásba. A szolgáltatók abban bíznak, hogy a velük közölt 15 százalék inkább csak kiindulási alap, amely végül 10 százalékra módosulhat mindkét alkalommal.

Az azonban kérdéses, hogy a lakossági energiaszolgáltatók hogyan fogják finanszírozni működésüket addig, hiszen a legtöbb társaság becslése alapján a forrásiak a jelenlegi árszintek mellett is csupán év végéig elegendőek, az pedig nem valószínű, hogy a külföldi anyacégek otthonról nyújtanának segélyt a magyarországi érdekeltségeiknek.