Nagy-Britannia és Magyarország jelenleg az Európai Unió legjobban teljesítő tagállamai - írta Matthew Dalton a The Wall Street Journalban.

Az Európai Unió olyan gazdasági ortodoxiát tett magáévá, amit a költségvetési fegyelem, az inflációellenes monetáris politika és a gazdasági ügyekbe való korlátozott kormányzati beavatkozás jellemez. Ez ellen a legutóbbi években két ország intézett kihívást: Nagy-Britannia és Magyarország, melyek jelenleg az Európai Unió legjobban teljesítő tagállamai közé tartoznak. Egyik ország sem tagja az eurózónának, s mindkét állam kormánya - több más európai országgal egyetemben - úgy látja, hogy az Európai Bizottság nem választott képviselői felhatalmazás nélkül akarnak beleszólni belpolitikai ügyeikbe. Magyarországon Orbán Viktor politikai szövetségeseit ültette a jegybanki vezetésbe.

A jegybank politikája gyökeres fordulatot vett, májusban a Magyar Nemzeti Bank az egymást követő 22. alkalommal csökkentette az irányadó kamatot. "Tudjuk, hogy az alacsony kamat jobban segíti a növekedést, mint a magas" - fogalmazott Darvas Zsolt, a brüsszeli Bruegel Intézet munkatársa. "A kamat szignifikánsan csökkent, ez talán segíthet" - fűzte hozzá.

A cikk felidézte, hogy a kormány több mint 230 ezer embernek kínált munkát a közmunkaprogram keretében, aminek következtében 3 százalékkal 8 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta. A lapnak nyilatkozó Orbán Gábor, a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a program nem állandó megoldás az ország munkaerőpiaci problémáira, ám árulkodó jelek vannak arra, hogy a cégek egyre inkább a közfoglalkoztatásban résztvevők közül szereznek maguknak munkaerőt.