Ma már korántsem egyedülálló, hogy valaki nyugdíjas kora ellenére dolgozik. Ilyenkor hiába nyugdíjas valaki, adófizetési kötelezettsége is keletkezik és személyi jövedelemadó bevallást kell készítenie. És ha már van valakinek szja-befizetése, akkor élhet az adó-visszatérítés lehetőségével is. Márpedig azt érdemes kihasználni, hiszen a megtakarításainkat az állam kiegészíti a befizetéseink 20 százalékát - értékelnek a portálon.

Ám ehhez valamilyen államilag dotált megtakarítást kell választani. Ilyenek a nyugdíjban szabadon felhasználható dedikáltan nyugdíjcélú-megtakarítások.

Fontos tudni, hogy a nyugdíjcélú-megtakarításokat minimum 10 év után lehet mindenféle retorzió nélkül megszüntetni. Ugyanakkor bizonyos feltételekkel 10 évnél hamarabb is hozzájuthatunk a szabadon felhasználható megtakarításainkhoz.

Nyugdíjbiztosítás

Nyugdíjbiztosítás mindig a kötés időpontjában fennálló nyugdíjkorhatárra szól. Nyugdíjasként tehát ilyet már nem köthetünk, illetve már nem rendelkezhetünk szerződéssel. (Leszámítva azt az esetet, ha nyugdíjba vonulásunk előtt 10 éven belül kötöttük, mert akkor a nyugdíjbiztosításban lévő pénz kifizetése túlnyúlhat a nyugdíjkorhatárunkon.)

Önkéntes nyugdíjpénztár

Önkéntes pénztári tagságunkat fenn tudjuk tartani nyugdíjasként is, sőt, akár nyugdíjasként is nyithatunk ilyen megtakarítási formát. Ráadásul ez esetben már nem kell megfizetnünk a nyugdíjpénztár egyik legjelentősebb költségét, az úgynevezett működési költséget. Amennyiben nyugdíjasként nyitjuk, és mégsem szeretnénk megvárni a 10 évet, lehetőségünk van hamarabb is hozzájutni az ide fizetett megtakarításainkhoz. Ám ekkor viszont hiába vagyunk nyugdíjasok, adót kell fizetni.

Ráadásul ilyenkor a tőke adóköteles, és 15 százalék szja-t kell fizetni utána. De amennyiben nem lennénk nyugdíjasok, akkor 19,5 százalékos egészségügyi hozzájárulást is meg kellene fizetni. És legalább a kapott adó-jóváírásokat nem kell visszafizetni. Amennyiben viszont nyitás után 10 évig megtartjuk (és már nyugdíjasok vagyunk), akkor teljesen adómentesen hozzájuthatunk az itt felgyűlt összeghez.

Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ)

Nyugdíj-előtakarékossági számlával rendelkezhet nyugdíjas is, sőt nyugdíjasként is lehet ilyet nyitni. Viszont itt is érvényes a 10 éves várakozási idő. Amennyiben ezen időszakon belül szeretnénk hozzájutni a bent összegyűlt vagyonhoz, akkor SZJA fizetési, illetve EHO fizetési kötelezettségünk is keletkezik. Szerencsére itt nem a tőke után kell adót fizetni, hanem csak az elért nyereség után. Viszont, ha megvárjuk a 10 éves minimum várakozási időt, akkor teljesen adómentesen juthatunk az itt felhalmozott vagyonunkhoz - írja a bankmonitor.hu.