Így dobhatja meg a nyugdíját 65 év felett - segít az állam

Egyre több nyugdíjas korú dönt úgy, hogy tovább dolgozik. Ilyenkor ugyanúgy szja-fizetésre kötelezettek, mint az aktív korú munkavállalók - így ők is ki tudják használni a 20 százalékos adójóváírást, amivel a nyugdíj-megtakarításaikat kiegészíti az állam. Ezt ráadásul bármire felhasználhatják. De mennyit kell rá várni? - teszi fel a kérdést a bankmonitor.hu.
K. Kiss Gergely, 2018. június 4. hétfő, 12:34
Fotó: Napi.hu

Ma már korántsem egyedülálló, hogy valaki nyugdíjas kora ellenére dolgozik. Ilyenkor hiába nyugdíjas valaki, adófizetési kötelezettsége is keletkezik és személyi jövedelemadó bevallást kell készítenie. És ha már van valakinek szja-befizetése, akkor élhet az adó-visszatérítés lehetőségével is. Márpedig azt érdemes kihasználni, hiszen a megtakarításainkat az állam kiegészíti a befizetéseink 20 százalékát - értékelnek a portálon.

Ám ehhez valamilyen államilag dotált megtakarítást kell választani. Ilyenek a nyugdíjban szabadon felhasználható dedikáltan nyugdíjcélú-megtakarítások.

Fontos tudni, hogy a nyugdíjcélú-megtakarításokat minimum 10 év után lehet mindenféle retorzió nélkül megszüntetni. Ugyanakkor bizonyos feltételekkel 10 évnél hamarabb is hozzájuthatunk a szabadon felhasználható megtakarításainkhoz.

Nyugdíjbiztosítás

Nyugdíjbiztosítás mindig a kötés időpontjában fennálló nyugdíjkorhatárra szól. Nyugdíjasként tehát ilyet már nem köthetünk, illetve már nem rendelkezhetünk szerződéssel. (Leszámítva azt az esetet, ha nyugdíjba vonulásunk előtt 10 éven belül kötöttük, mert akkor a nyugdíjbiztosításban lévő pénz kifizetése túlnyúlhat a nyugdíjkorhatárunkon.)

Önkéntes nyugdíjpénztár

Önkéntes pénztári tagságunkat fenn tudjuk tartani nyugdíjasként is, sőt, akár nyugdíjasként is nyithatunk ilyen megtakarítási formát. Ráadásul ez esetben már nem kell megfizetnünk a nyugdíjpénztár egyik legjelentősebb költségét, az úgynevezett működési költséget. Amennyiben nyugdíjasként nyitjuk, és mégsem szeretnénk megvárni a 10 évet, lehetőségünk van hamarabb is hozzájutni az ide fizetett megtakarításainkhoz. Ám ekkor viszont hiába vagyunk nyugdíjasok, adót kell fizetni.

Ráadásul ilyenkor a tőke adóköteles, és 15 százalék szja-t kell fizetni utána. De amennyiben nem lennénk nyugdíjasok, akkor 19,5 százalékos egészségügyi hozzájárulást is meg kellene fizetni. És legalább a kapott adó-jóváírásokat nem kell visszafizetni. Amennyiben viszont nyitás után 10 évig megtartjuk (és már nyugdíjasok vagyunk), akkor teljesen adómentesen hozzájuthatunk az itt felgyűlt összeghez.

Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ)

Nyugdíj-előtakarékossági számlával rendelkezhet nyugdíjas is, sőt nyugdíjasként is lehet ilyet nyitni. Viszont itt is érvényes a 10 éves várakozási idő. Amennyiben ezen időszakon belül szeretnénk hozzájutni a bent összegyűlt vagyonhoz, akkor SZJA fizetési, illetve EHO fizetési kötelezettségünk is keletkezik. Szerencsére itt nem a tőke után kell adót fizetni, hanem csak az elért nyereség után. Viszont, ha megvárjuk a 10 éves minimum várakozási időt, akkor teljesen adómentesen juthatunk az itt felhalmozott vagyonunkhoz - írja a bankmonitor.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.06.04 20:47

...ha már korábban nem pihenhetnek a szerencsétlenek...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.06.04 20:28

"a nyugdíj-megtakarításaikat kiegészíti az állam"

A nyuggereknek? Ez ám a szép gesztus... hasznát veszik még a túlvilágon...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html