Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Londonban közzétett új menetrendek alapján először a Standard & Poor's pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) vizsgálja a magyar szuverén besorolásokat. A cég Magyarország első jövő évi értékelési időpontját február 15-ére tűzte ki, ezután augusztus 16-án veszi napirendre ismét a magyar adósosztályzatokat.

A Fitch Ratings is két dátumot határozott meg: először az S&P első dátuma után egy héttel, február 22-én, majd az S&P második időpontjával azonos napon, szintén augusztus 16-án végzi el a magyar államadós-osztályzatok értékelését. A Moody's Investors Service ugyancsak két időpontot jelölt ki: 2019-re szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először május 3-án, majd október 25-én kerül sorra.

A globális pénzügyi válság után életbe léptetett EU-szabályozás alapján - hacsak azonnali minősítési döntést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik - a hitelminősítők az általuk előre meghatározott időpontban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket európai uniós államadósok esetében.

A kialakult gyakorlatnak megfelelően a három cég mindig pénteki napokra tűzi ki a felülvizsgálatok időpontját, és döntésüket rendszerint a kijelölt nap éjszakáján, az európai és a New York-i piaci zárások után jelentik be Londonban. Az időpont előzetes meghatározása azonban nem kötelezi a hitelminősítőket arra, hogy az adott napokon tényleges osztályzat-módosítási lépéseket jelentsenek be.

Jobb színben a régiónk

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő az idén is összesen hat - egyenként két-két - időpontot tűzött ki a magyar államadós-besorolások vizsgálatára, de a kijelölt időpontokban egyikük sem jelentett be módosításokat.

A Fitch Ratings azonban a minap egyenes utalást tett arra, hogy 2019-ben több közép- és kelet-európai ország adósminősítése javulhat. A cég a térségről összeállított, Londonban ismertetett év végi helyzetértékelésében közölte: a közép- és kelet-európai régióban Magyarországgal együtt összesen hét államadóst tart nyilván felminősítés lehetőségét jelző pozitív besorolási kilátással, és mivel e pozitív kilátások már tavaly óta érvényben vannak, ezeknek az országoknak az adósosztályzatairól 2019-ben valószínűleg döntés születik.

A Fitch Ratings kiemelte, hogy az általa pozitív kilátással nyilvántartott hét térségbeli államadóssal szemben mindössze egy ország - Törökország - szuverén besorolását terheli negatív kilátás.

A Fitch megfogalmazása szerint ez a megoszlás "felfelé ható minősítési lendületet ad" a térségnek 2019-ben. A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő mindegyike 2016 óta a befektetésre ajánlott sávban - a Fitch és az S&P "BBB mínusz", a Moody's ugyanennek megfelelő "Baa3" osztályzattal, vagyis mindhárom cég a befektetési ajánlású kategória alapszintjén - tartja nyilván Magyarországot.

A Fitch Ratingshez hasonlóan az S&P Global Ratings is pozitív kilátást tart érvényben tavaly óta a magyar szuverén adósosztályzatra. A Moody's Investors Service magyar államadós-besorolásának kilátása továbbra is stabil.