BUX
39138

Így fagyhat le a magyar gazdaság

A gazdaságpolitikai döntések tovább korlátozhatják a növekedést a jogi környezet bizonytalanságán és az adópolitikán keresztül. Az ipar mind itthon, mind külföldön szkeptikus - derül ki a GKI elemzéséből.

NAPI, 2011. szeptember 5. hétfő, 12:03

Az elmúlt időszak gazdaságpolitikai intézkedései továbbkorlátozhatják az amúgy is gyenge gazdasági teljesítményt - derül ki a GKI elemzéséből. A jövedelempolitika következtében bekövetkező reálbérnövekedés a magas jövedelműeket érinti, akiknek ez a fogyasztásukban nem okoz lényegi változást. A válságadók az érintett ágazatok beruházási kapacitásait, valamint a kiáramló hiteleket is visszafogta. A külföldről beáramló működőtőke ugyanakkor nem éri el a kiáramlott mennyiséget és ebben az elemzőcég szerint a kiszámíthatatlan jogi környezet is szerepet játszhat.

Márpedig a gazdasági környezet eleve nem tekinthető derűsnek. A világgazdaság gyenge teljesítménye mérsékeli a kivitelt, míg a svájci frankhoz kapcsolódó törlesztőrészletek emelkedése a háztartások vásárlóerejét rontja le. A csökkenő belső keresletnek persze van pozitív hatása, hiszen javítja a külkermérleget és korlátozza az áremeléseket, azonban eközben jelentős bevételtől fosztja meg a költségvetést.

GKI-előrejelzés (százalék)201020112012GDP (éves átlag)1,21,71,7CPI (éves átlag)4,93,83,5Kamat (év vége)5,7566
Forrás: GKI

Az idei és a jövő évi hazai GDP-növekedés egyaránt 1,5-2 százalék között ragadhat be a GKI szerint. Az európai ipari bizalmi index augusztusban számottevően csökkent, s ezzel párhuzamosan a hazai ipari cégek várakozásai is borúsabbá váltak, miközben a többi szektor jövőképe is romlott. A GKI fogyasztói indexe ugyan enyhén növekedett több hónapos csökkenés után, ugyanakkor ez még a svájci frank újbóli erősödése előtti állapotokat tükrözi.