"Ezen az áron, így nem" kell biztonsági, pénzügyi garancia az IMF-től és az EU-tól - jelentette be csütörtökön Orbán Viktor Facebook-oldalán, mindössze egy nappal azután, hogy azt közölte: akár már ősszel lezárulhatnak a tárgyalások. A pálfordulás okát a csütörtöki Magyar Nemzet írta meg, miszerint az IMF tőle szokatlan feltételeket támasztott: nyugdíjcsökkentés, nyugdíjkorhatár-emelés, családipótlék-csökkentés, személyijövedelemadó-emelés, privatizáció, utazási kedvezmények csökkentése, bürokrácialeépítés, általános, értékalapú ingatlanadó, önkormányzatok kiadásainak csökkentése, bankadó eltörlése, pénzjuttatás a bankszférának. (Bár egyre több olyan hang van, miszerint nem valószínű, hogy az IMF küldte a sajtóban megjelent kívánságlistát.)

A külföldi gazdasági lapok közül kevesen egyelőre kevés közölte a miniszterelnök határozott elutasítását, a CNBC tudósítása főképp a Magyar Nemzet csütörtöki cikkével, illetve az abban foglaltakkal foglalkozott, de megemlítik például, hogy Orbán szerdán még bizakodott az IMF-fel való megállapodást illetően. A Reuters is terjedelmes írásban számol be a fejleményekről.

A legrészletesebben a The Wall Street Journal internetes oldala, a Marketwatch számolt be az eseményről. Itt megemlítik az is, hogy a forint is megrogyott a bejelentést követően, illetve azt is, hogy ismét nőttek a magyar kockázati felárak és a kötvényhozamok. Mindkét hírszájt megemlíti, hogy hivatalos megerősítés egyelőre sem az IMF, sem az EU irányából nem történt.

Rajtuk kívül nem találkoztunk a hírrel, így például a The Economist, a BBC és a The Times is az azeri baltás gyilkos ügyével foglalkozott legfrissebb Magyarországról szóló hírében, ahogy a Financial Times sem írt az elutasításról.