Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az összegzés szerint költségvetési szempontból kiegyensúlyozott gazdálkodást hozó, eredményes év volt 2017 az akadémia és az állami költségvetés MTA fejezetéhez tartozó intézmények számára. 4,6 milliárd forintos támogatásával az akadémia továbbra is a hazai egyetemi kutatások jelentős finanszírozója maradt - idézi az MTI.

A 2017. évi költségvetés biztosította az akadémia és intézményei számára a szakmai feladatellátás forrásait, a gazdálkodás szilárdnak tekinthető - mondta Lovász László, az MTA elnöke az MTA 189. közgyűlésén. Az mta.hu beszámolója szerint az elnök egyebek mellett kiemelte, hogy az MTA tavalyi jóváhagyott költségvetési támogatása mintegy 46 milliárd forint volt, ez az összeg 23 százalékkal magasabb volt az előző évinél. A növekmény hátterében a kutatóközponti, kutatóintézeti beruházási-fejlesztési támogatások állnak.

A költségvetési támogatás csaknem háromnegyede közvetlen kutatási célokat szolgált. Az országos kutatás- és tudóstámogatás - tiszteletdíjak, nemzetközi kapcsolatok, határon túli magyar tudósok támogatása - céljára kifizetett támogatás aránya 16,5 százalékot tett ki, az igazgatási, jóléti feladatokra felhasznált összeg aránya 8,5 százalék volt az összegzés szerint.

Az MTA 2017-ben 4,6 milliárd forinttal támogatta a hazai - nem az akadémia kutatóintézeteiben megvalósuló - tudományos kutatásokat, ezzel továbbra is a hazai egyetemi kutatások jelentős finanszírozója maradt.

Az elnök arról is beszélt, hogy a büdzsé MTA-fejezethez tartozó intézményeiben foglalkoztatottak átlaglétszáma 2017-ben 5400 fő volt, ez 2 százalékkal alacsonyabb, mint a 2016-os adat. A kutatók (beleértve a támogatott kutatócsoportok kutatóit is) száma 3171 fő, ez 5,3 százalékkal alacsonyabb a 2016-os létszámnál.