Így használják föl a földárveréseken befolyt pénzt

Kevesebb államkötvényt bocsát majd ki az Államadósság Kezelő Központ, illetve idő előtt törleszt magas kamatozású devizakötvényeket, így használják föl a földárveréseken befolyt pénzt - mondta Varga Mihály az InfoRádió Aréna című műsorában.
Inforádió, 2016. december 1. csütörtök, 21:48
Fotó: Napi.hu

Az államadósság mértékének csökkentésére fordítja az állami földárverésekből származó pénzeket a kormány. Az Államadósság Kezelő Központ ennek értelmében kevesebb államkötvényt bocsát majd ki, illetve idő előtt törleszt magas kamatozású devizakötvényeket. A tárcavezető úgy vélte, hogy az értékesített földterületekből ebben az évben 110 milliárd forint folyik be, ezt az államadósság csökkentésére fordítják. Jövőre 155 milliárd forint érkezhet az államkasszába a földárverésekből.

Az Aréna című műsorban beszélt arról is, hogy már elkészült az előterjesztés a letelepedési kötvények ügyében. A kormány döntése jelentheti majd a kötvények megszüntetését, illetve átmeneti felfüggesztését is. Varga Mihály szerint jó konstrukció volt a letelepedési kötvények rendszere, a várt haszon az elvártaknak megfelelően alakult, volt, összesen egymilliárd euró értékben vásároltak kötvényeket külföldiek. Az ellenzéki kritikákra reagálva azt is hangsúlyozta: semmilyen kár nem érte a magyar államot. A magyar gazdaság javuló helyzete most nem indokolja a letelepedési kötvények jelenlegi rendszerének fenntartását.

A kormány számításai szerint 25-30 milliárd forint maradhat a kis- és közepes vállalkozásoknál a társasági adó jövő évi 9 százalékra csökkentése után. Varga Mihály a kisebb cégek azzal összefüggő aggodalmaira, hogy nem tudják kigazdálkodni a minimálbéremelést, úgy vélte: ez várhatóan csak a cégek elenyésző részét érinti, mert a társasági adó mellett a járulékok is csökkennek majd. A bérmegállapodás alapján 2019-től egy 6 százalékos bérnövekedés esetén 2-2 százalékkal csökkenhet éves szinten a munkáltatók által fizetendő járulék, ez összességében a 15,5 százalékos járulékmérséklést is jelenthet majd a hat éves folyamatban.

A következő esztendőben a változások miatt várhatóan további 40-50 ezren választják a kisadózó vállalkozások tételes adóját. A munkáltatók és munkaadók megállapodására utalva arról is beszélt: a béremelések összesített értékével egy hat éves folyamatban csaknem 40 százalék reálértékű bérnövekedés valósulhat meg. A munkáltatók és munkaadók bérmegállapodásának teljes megvalósulása esetén az adóék a szlovákiai, valamit csehországi szintre csökkenhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK