A kutatásban résztvevő orvosok fele rendszeresen, hetente több alkalommal, és viszonylag sok betegének javasolja édesítőszerek alkalmazását. A diabetológusoknál az ajánlási gyakoriság lényegesen magasabb, de a háziorvosok és a belgyógyászok terápiás gyakorlata sem marad el jelentősen az átlagtól.

Az orvosok körében - ellentétben például a lakossággal - magas a konkrét cukorpótló szerek ismertsége. Spontán módon leggyakrabban említik a szacharint (42 százalék), az aszpartámot (28 százalék), a ciklamátot (22 százalék) és a nyírfacukrot (17 százalék).

Összességében mind a háziorvosok, mind a szakorvosok véleménye pozitív az édesítőszerek megítélését illetően: minden második megkérdezett szakmai szempontból hasznosnak, további 46 százalékuk többé-kevésbé hasznosnak tartja az alkalmazásukat. A szakemberek szerint a betegek jellemzően pozitívan fogadják ezen készítmények ajánlását, az orvosok háromnegyede szerint a páciensek adott esetben nyitottak erre.

A megkérdezett doktorok döntő többsége véli úgy, hogy az édesítőszerek jelentősen javítják a cukorbetegek és fogyókúrázók életminőségét, mértékletes fogyasztásuk nem káros a szervezetre, illetve hatékonyan segíthet a testtömeg karbantartásában. A szakemberek közel 80 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy az édesítőszerek bizonyos értelemben a terápiás gyakorlat részét jelentik.

Az orvosok több mint 60 százaléka úgy véli, hogy a cukorpótlók alkalmazása egyben az egészségtudatosság jele.

Tízből hét szakember aktívabban érdeklődik az édesítőszerekkel kapcsolatban, további hárman pedig proaktívan ugyan nem keresik, de szívesen meghallgatják az információkat.