Így igényelhet támogatást fagykárra

Jövő márciusra a kárenyhítési alapban 24 milliárd forint állhat a károsultak rendelkezésre, ami valószínűleg elég lesz az idei károk kezelésére - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM)
MTI, 2016. július 21. csütörtök, 18:57
Fotó: Napi.hu

A károsult gazdák a kárenyhítési törvény alapján a földbérleti díj mérséklésére is jogosultak, amelyet szintén célszerű érvényesíteniük. A mezőgazdasági káreseményeket, mint például a jégeső- vagy a belvízkár, a bekövetkezéstől számított 15 napon belül kell bejelenteniük az agrár-kárenyhítési rendszerben tag gazdálkodóknak - figyelmeztet közleményében az FM.

A kárbejelentés a rendszer fejlesztésének eredményeként már parcellánként, az aktuálisan károsodott terület megjelölésével is megtehető.

Az agrár-kárenyhítési rendszerben a termelők kárenyhítési hozzájárulást fizetnek. A közlemény szerint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) július közepéig határozatban értesíti a termelőket a fizetendő összegről, a befizetés határideje szeptember 15.

A károsultaknak november 30-ig kell beadniuk a kárenyhítő juttatás iránti kérelmet az MVH elektronikus alkalmazásán keresztül.

HOZZÁSZÓLÁSOK