Így indul a hét a T. Házban

Az Országgyűlés ma kezdődő, várhatóan idei utolsó ülésének első napján újra szavazhat arról a három korábban már elfogadott előterjesztésről, amelyeket a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldött a parlamentnek
MTI, 2016. december 12. hétfő, 07:59
Fotó: Napi.hu

Az előzetes napirendi javaslat alapján az ülés a megszokottnál korábban, délelőtt 10 óra 30 perckor kezdődik napirend előtti felszólalásokkal, majd az államfő által a közelmúltban megfontolásra visszaküldött három javaslat újratárgyalása következik. A képviselők az azonnali kérdések és válaszok órája után határozathozatalokkal folytathatják munkájukat, amelynek elején újra szavazhatnak az Áder János által kifogásolt indítványokról.

A parlament lényegében változtatás nélkül szavaz arról az előterjesztésről, amelyről az államfő még októberben úgy foglalt állást, hogy az ellehetetleníti a szélerőművek építését, a fővárosi Erzsébet tér egyes további részeinek állami tulajdonba kerülése esetében a határidők módosulhatnak, míg a gyógyszer-forgalmazási törvény esetében a köztársasági elnök fenntartásai nyomán az eredetileg elfogadottnál szűkebb jogköröket kapnak a hatóságok a gyógyszertárak házkutatására.

Ekkor dönthetnek további nyolc javaslatról is, köztük például arról a kormánypárti előterjesztésről, amely ismét lehetővé tenné a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak (MEKH), hogy rendeletben határozza meg a lakossági energia hatósági árait.

Elfogadhatják még a kormány versenyképességi adócsomagját is. A nemzetgazdasági tárca többéves adócsökkentési programját tartalmazó javaslata a vállalkozói világ minden szegmensében adócsökkentést kíván végrehajtani, így egyebek mellett a jelenlegi 10, illetve 19 százalékról jövőre egységesen 9 százalékra csökkenti a társasági adó mértékét. Az első ülésnap ezt követően interpellációkkal és kérdésekkel érhet véget.

HOZZÁSZÓLÁSOK