Így is lehet növelni az adóbevételeket

Idén mintegy 150 milliárd forinttal nagyobb összeg érkezhet személyi jövedelemadó címén az államkincstárba, mint 2010-ben, miközben az akkori szabályokhoz képest most több mint ezermilliárd forinttal kevesebbet szed be az állam a lakosságtól szja-ként - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára a Magyar Idők című napilapnak.
Papp Zsolt, 2017. június 4. vasárnap, 07:31
Fotó: Napi.hu

Tállai András a lap szombati számában megjelent interjújában közölte: az elmúlt években bebizonyosodott, hogy úgy is növekedhetnek az adóbevételek, ha közben csökken a közteher nagysága.

Az államtitkár, aki egyben az adóhivatal vezetője is, a lap kérdésére elmondta, 2010-ben még két kulcsot ismert a rendszer, és életben volt az úgynevezett szuperbruttó is. Hozzátette, a szocialisták a munkahelyteremtés, a béremelés és a családok támogatása helyett trükkökkel próbálták növelni az állami bevételeket.

Felidézte, hogy a kormányváltás évében 1770 milliárd forint folyt be az államkasszához személyi jövedelemadó címén, a következő esztendőben viszont ennél kisebb összeg szerepelt a bevételi rubrikában. Ennek - szerinte - az volt az oka, hogy 2011-ben nagyot vágott a kormány a polgárok adókötelezettségén.

Az adócsökkentő lépések később is folytatódtak, az állami bevételek azonban mégis emelkedésnek indultak - fűzte hozzá. Tállai András szerint trükkök helyett a kormány növelte a munkahelyek számát, és nagy erőfeszítéseket tett a bérek emeléséért: ma hétszázezerrel dolgoznak többen, mint a szocialista kormányzás utolsó évében, a bérszínvonal pedig sokkal magasabb, mint hét éve volt.

A minimálbér közel 75 százalékkal, a garantált bérminimum pedig nyolcvan százalékkal növekedett - mondta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2017.06.04 09:17

@zuljin: A novekedes gyakorlatilag a kozmunkasoknak es az allami alkalmazottaknak koszonheto. A versenyszfrerarol nem veletlenul nem beszel egyik fideszes fomajom se.
2010 -ota raadasul sokszorosara novekedtek a havi 2 millio feletti jovedelmek az allami hivataloknal es cegeknel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zuljin, 2017.06.04 09:05

700ezerrel többen dolgoznak? Rendben van, fogadjuk el hogy így van. Ez akkor egy laza 20%-os létszámbővülést jelent 2010-hez képest, nem látszik azonban, hogy a GDP legalább 10-15%-kal magasabb lenne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html