A jegybank honlapján publikált hétfői közleményben az MNB egyúttal megismételte korábban is hangoztatott álláspontját, miszerint a bankok erőfölénye főként a hiteltermékek árazásában jelenik meg, így a jegybank úgy látja, hogy az ügyfél és a bank viszonyában ezen a ponton szükséges beavatkozni.

Ezen túlmenően, egyetértve a PSZÁF által felvetett és a devizahitelek törlesztési árfolyamával kapcsolatos problémával, az MNB szerint olyan jogszabályt kell alkotni, amely kizárja a törlesztésnél alkalmazott árfolyamrés ügyfelek számára hátrányos szélesítését, illetve korlátozza a marzs lehetséges mértékét és lehetővé teszi a hitelek devizában történő törlesztést is.

A jegybank egyetért a Rogán Antal és Kósa Lajos fideszes képviselők által felvetett 8 pontos javaslatcsomag szándékával, azaz a bankok erőfölényének megszűntetésével és a hiteltörlesztők fokozott védelmével. Ugyanakkor az MNB véleménye szerint a javaslatok az ügyfél és a bank viszonyában nem a megfelelő ponton avatkoznak be, így a problémát valójában nem kezelik, sőt nem kívánt következményekkel járhatnak.

A fideszes javaslatok közül a késedelmi kamat elengedésére, a hitelfutamidő egyoldalú meghosszabbítására és a "tiszta lapra" (a banki követelésnek a fedezetül szolgáló ingatlan értékének 100 százalékában való maximalizálása) tett javaslatok az MNB szerint kiszámíthatatlan üzleti környezetet teremtenek és jelentősen ronthatják az adósok hitel-visszafizetési hajlandóságát. Ezzel arra késztethetik a bankokat, hogy egyre kevésbé hitelezzenek. Így a beavatkozás látszólag védi az ügyfelek érdekeit, valójában azonban a hitelhez jutás megnehezülésén keresztül éppen a szándékolttal ellentétes hatást válthat ki - hangsúlyozza a jegybank.

Az MNB szerint új jogszabályokra, átláthatóbb árazású hitelekre van szükség. A jegybank azt hangsúlyozza, hogy javaslatai figyelembe veszik az üzleti környezet kiszámíthatóságát, nem rontják a bankok hitelezési hajlandóságát, így támogatják a magyar gazdaság fellendülését.

A nyolc pontban összefoglalt, hangsúlyozottan csak a lakáshitelekre vonatkozó javaslatok között a két fideszes képviselő megtiltaná az ügyfélnek hátrányos egyoldalú szerződésmódosítást, az önkényes kamatemelést, előírná a középárfolyam alkalmazását és az ingyenes előtörlesztés lehetőségét. Kérelem esetén öt évvel automatikusan meghosszabbítható lenne a futamidő, az adóstól az aktuális piaci értéknél többet nem követelhetnének a bankok és fizetésképtelenség esetén nem kérhetnének büntetőkamatokat és más extra díjakat.