A Magyar Turizmus Zrt. összesen 24 külföldi régió, illetve ország vonatkozásában lát el turisztikai marketingtevékenységet - közölte érdeklődésünkre a szervezet. Az, hogy hol milyen módszerekkel próbálkoznak idecsábítani a vendégeket, eltérő, így ahogy a korábbi években, idén is alosztályokba sorolták a küldőországokat.

Az osztályba sorolás alapja az, hogy az adott piacról a turisták jellemzően egyénileg vagy utazásszervezők által, szervezetten érkeznek-e Magyarországra. Figyelembe vették azt is, hogy a megközelíthetőség mekkora szerepet játszik a beutazásban, illetve a vendégéjszakák száma alapján mekkora az adott küldőterület piaci részesedése. Ezek alapján határozták meg a B2C, azaz a lakosságot közvetlenül megcélzó (Ausztria, Csehország, Egyesült Királyság, Franciaország, Horvátország, Lengyelország, Németország, Olaszország, Románia, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia.), illetve a B2B, tehát a szakmai kapcsolatokat előtérbe helyező piacokat (USA, Észak-Európa, Benelux országok, Írország, Izrael, Japán, Kanada, Kína, Oroszország, Portugália, Spanyolország, Ukrajna), míg ugyancsak ez utóbbi kategóriába kerültek a feltörekvő piacok, mint az Arab-öböl menti országok, Dél-Amerika, India, vagy Délkelet-Ázsia.

Külföldi marketingtevékenységre 2013-ban mintegy 3 milliárd forintot költ a társaság. Az egyes piacok közötti felosztást az adott piac fontossága határozza meg, tehát, hogy az onnan érkező vendégek hány vendégéjszakát töltenek el nálunk, vagyis milyen piaci részesedéssel bír Magyarország turizmusában az adott küldőtérség.

Mint azt a szervezettől megtudtuk, idén öt különböző stratégiai termékkel jelent meg Magyarország ezeken a piacokon: Budapest, Balaton, egészségturizmus (gyógyturizmus és wellness turizmus), hivatás, avagy üzleti turizmus (MICE) és a fesztiválok. Természetesen nem mindenhol ugyanazzal csábítjuk a turistákat: a gyógyturizmus például leginkább Ausztriában, Németországban és Oroszországban jelenik meg hangsúlyosan, míg a MICE az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Svájcban, a Benelux országokban és az USA-ban. A többi termékkel, így a fesztiválokkal, a nagyrendezvényekkel, a wellness turizmussal és a Balatonnal leginkább a környező országokban próbáljuk meg felkelteni az érdeklődést, de ezek nagy hangsúlyt kapnak Csehországban, Lengyelországban és Németországban is. Ugyancsak fontos szerepet szán a konferenciaturizmusnak is az MT Zrt., ám mint az válaszukból kiderül, nemzetközi összehasonlításban egyelőre jelentős a lemaradásunk. Ez valószínűleg így is marad, amíg nem épül meg egy nemzetközi színvonalú, nagy kapacitású konferenciaközpont, addig maradnak a maximum 3-400 fős események - olvasható a szervezet válaszában.

A Magyar Turizmus Zrt. szerint egyre több figyelmet fordítunk arra külföldön, hogy az előbb felsorolt tradicionális vonzerők mellett megjelenjenek az újdonságok is. Ilyen például, hogy amíg az egészségturizmus és a városlátogatás főképp az idősebbek számára vonzóak, addig a fiatalokat Budapest "trendi imázsa és pezsgő élete" csábíthatja hozzánk. Ennek megfelelően az MT Zrt. az idelátogató újságírók programjába olyan elemeket is igyekszik belecsempészni, melyekbe ugyanúgy beletartoznak a fiatalok számára vonzó szórakozási és kikapcsolódási lehetőségek (például kortárs zenei programok, romkocsmák, design-túrák), ahogy a hazánk gasztronómiájának felfedezése prémium éttermekben is. Ide kapcsolódik, hogy idén júniusban kilenc német bloggert látott vendégül az MT Zrt., hogy az új médiumok képviselői számára bemutassa a Balaton és Budapest "újszerű, fiatalos arcát". Újdonság az is, hogy egyre nagyobb hangsúly helyeződik a hazai filmgyártásra is, így például egy - "Hollywood on the Danube" elnevezésű - tanulmányút keretében négy amerikai újságírót hívtak meg, hogy megmutassák, milyen kapacitások érhetőek el az országban.

A feltörekvő piacok megszólítása

Az elmúlt néhány évben indult el hazánk népszerűsítése a feltörekvő piacokon, mint például az Arab-térség országaiban, Brazíliában és Indiában, de ide tartoznak a tőlünk délre fekvő szomszédos országok is. Az arab országokban például 2010 óta népszerűsíti hazánkat az MT Zrt., első lépésként Magyarország sajátosságait, gazdasági és turisztikai jellemzőit mutatták be, majd a következő évben megkezdődött a B2B kapcsolatok építése. 2011-ben már a térség legnagyobb utazási vásárán a dubai Arabian Travel Marketen is megjelent Magyarország, abban az évben emellett 8 szakmai és 3 média tanulmányutat is finanszíroztak, míg tavaly 4 média tanulmányutat, és 3 szakmai tanulmányutat szerveztek a sajtó és az utazásszervezői szakma képviselőinek. A folyamat természetesen idén sem állt le, de ezen kívül több országot érintő roadshow-t is szerveztek a térségben Magyarország bemutatkozására, ahogy arab nyelvű honlap és turisztikai kiadvány is készült.

Dél-Amerikában viszonylag nem régóta, 2011 őszétől van jelen a Magyar Turizmus Zrt., tavaly pedig már a fontosabb szakmai vásárokon, rendezvényeken is feltűnt Magyarország. Mint írják, 2012 már jó eredményeket hozott, ám ehhez hozzá kell tenni, hogy a KSH 2011-től kezdte csak mérni a dél-amerikai küldőpiac statisztikáit, így nincs komoly összehasonlítási alap. Viszont ennek köszönhetően 2012-ben kimagasló növekedést könyvelhettünk el a kereskedelmi szálláshelyeken: 104 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, a szállodai vendégéjszakák száma pedig 95,5 százalékkal növekedett.

A déli szomszédos országokban is 2011 óta van jelen a Magyar Turizmus Zrt., ahol az elmúlt két évben több mint 50 marketingakció zajlott le. Közeli országok lévén itt elsősorban a lakossági kommunikációra helyezték a hangsúlyt, amellett azonban a szakmai kapcsolatok, az utazásszervezők munkájának segítése és ösztönzése is a tevékenység részét képezi.

Nem csak egyedül

A távoli piacokon egyébként nem csak önállóan jelenik meg hazánk, itt jelentős szerepe van a regionális - Visegrádi Négyek (V4) és Európai Turisztikai Bizottság (ETC) - szakmai együttműködéseknek is. A V4-ek 2003 óta működnek együtt a The European Quartet - One Melody (Európai négyes-közös dallam) néven ismert program keretében annak érdekében, hogy növeljék a távoli országokból (Amerikai Egyesült Államok, Oroszország, India, Japán, Kína, Brazília, valamint új piacként Azerbajdzsán és Ausztrália) érkező vendégek számát. A tagországok egyetlen turisztikai célpontként népszerűsítik a közép-európai régiót, a visegrádi térség közös történelmi gyökereit és kulturális hagyományait hangsúlyozva, de egyúttal kommunikálva az egyes országok egyediségét. Az idei marketingterv a termékalapú marketingre, a tematikus utak kidolgozására, a késztermékek promóciójára helyezte a hangsúlyt.

Ugyancsak segít a 33 európai ország nemzeti turisztikai hivatalait tömörítő Európai Turisztikai Bizottság (European Travel Commission, ETC) is, amelynek hazánk 1990 óta tagja. Az ETC célországai között Brazíliát, Kanadát, Kínát és az USA-t találjuk, náluk egy szignifikáns "Európa márka" kialakítása a fő cél. Az együttműködés keretében az ETC szintén aktívan foglalkozik terméképítéssel, többek között az úgynevezett páneurópai termék megalkotásával - írja az MT Zrt.