Ketyeg már jó ideje a magyar nyugdíjbomba, de mintha nem érdekelne minket. A magyarok öngondoskodási hajlandósága siralmas, továbbra is az államtól várjuk a megoldást, márpedig az egyre kevésbé hajlandó erre - írja a Figyelő.

A magyarok több mint fele 57 évesen már nyugdíjba menne. A jelenlegi 65 év nyugdíjkorhatárig mindössze a lakosság egytizede dolgozna. Ugyanakkor realisták is vagyunk, a Randstad Hungary felmérése szerint a magyarok csaknem fele arra számít, hogy 63-65 éves kora után megy majd nyugdíjba.

Az idén meglepő számok érkeztek nyugdíjfrontról: megállt a nyugdíjrendszerbe belépők száma, a nyugdíjasok száma a beinduló korhatáremelés miatt csökkent, a nyugdíjak pedig messze az infláció felett emelkedtek. Erről részletesen itt olvashat.

Félmillióan hiányoznak majd

Tévhit azt gondolni, hogy a magyar nem szeret dolgozni. Az viszont már korántsem tévhit, hogy a rá váró nyugdíjas évek elé örömmel nézne: a jövő kiábrándítónak és borúsnak tűnik. A következő 15 évben több mint 2 millió ember, a GYES-generáció java nyugdíjba megy. Ugyanebben az időszakban a munkaerőpiacra várhatóan mindössze másfél millió ember lép be. Így 15 év múlva a magyar nyugdíjrendszerből alaphangon is jó félmillió járulékfizető hiányzik. Azért alaphangon, mert feltehetően elég sokan lesznek azok, akik külföldön, vagy a fekete és a szürkegazdaságban próbálnak meg boldogulni.

Nem tudni, mit tervez a kormány

A kormány a jelenlegi nyugdíjasok helyzetét igyekszik könnyebbé tenni, például az erősen kétséges megítélésű rezsicsökkentéssel. Arról, hogy mi lesz 10-15 év múlva, egyáltalán nem szól a kabinet kommunikációja. A kormány ugyanakkor feltehetően tisztában van a probléma súlyosságával. Az április végén Brüsszelnek benyújtott konvergencia jelentés részletesen foglalkozik a nyugdíjrendszerrel. A dokumentum alapján a kormány bízik abban, hogy a jelenleg tragikusan alacsony magyar aktivitási ráta emelkedik, s egyre többen lépnek be - lépnek vissza a munkaerőpiacra.

A hatályos szabályozás értelmében 2022-re fokozatosan 65 évre emelkedik az öregségi nyugdíjkorhatár. A kabinet még 2011-ben döntö ;tt arról, hogy a legalább 40 év jogosultsági idővel rendelkező nők korhatár előtt nyugdíjba mehetnek. A nyugdíjkorhatár emelése 2023-ig a 1,6 százalékkal javítja az aktivitási rátát. Ugyanakkor a nők korai nyugdíjazási lehetősége a várakozások szerint 0,9 százalékkal csökkenti azt. A nemzetgazdasági tárca (NGM) szerint 2060-ra a magyar nyugdíjkiadások a GDP 12,4 százalékára emelkednek a 2010-es 11,9 százalékról. Az NGM szerint ezzel Európa élvonalába kerülhetünk. Erről majd az akkori nyugdíjasokat kell megkérdezni.