Így ketyeg a magyar nyugdíjbomba

Tizenöt év múlva a magyar nyugdíjrendszerből alaphangon is jó félmillió járulékfizető hiányzik majd.
Napi.hu, 2014. május 29. csütörtök, 08:10
Fotó: Reuters

Ketyeg már jó ideje a magyar nyugdíjbomba, de mintha nem érdekelne minket. A magyarok öngondoskodási hajlandósága siralmas, továbbra is az államtól várjuk a megoldást, márpedig az egyre kevésbé hajlandó erre - írja a Figyelő.

A magyarok több mint fele 57 évesen már nyugdíjba menne. A jelenlegi 65 év nyugdíjkorhatárig mindössze a lakosság egytizede dolgozna. Ugyanakkor realisták is vagyunk, a Randstad Hungary felmérése szerint a magyarok csaknem fele arra számít, hogy 63-65 éves kora után megy majd nyugdíjba.

Az idén meglepő számok érkeztek nyugdíjfrontról: megállt a nyugdíjrendszerbe belépők száma, a nyugdíjasok száma a beinduló korhatáremelés miatt csökkent, a nyugdíjak pedig messze az infláció felett emelkedtek. Erről részletesen itt olvashat.

Félmillióan hiányoznak majd

Tévhit azt gondolni, hogy a magyar nem szeret dolgozni. Az viszont már korántsem tévhit, hogy a rá váró nyugdíjas évek elé örömmel nézne: a jövő kiábrándítónak és borúsnak tűnik. A következő 15 évben több mint 2 millió ember, a GYES-generáció java nyugdíjba megy. Ugyanebben az időszakban a munkaerőpiacra várhatóan mindössze másfél millió ember lép be. Így 15 év múlva a magyar nyugdíjrendszerből alaphangon is jó félmillió járulékfizető hiányzik. Azért alaphangon, mert feltehetően elég sokan lesznek azok, akik külföldön, vagy a fekete és a szürkegazdaságban próbálnak meg boldogulni.

Nem tudni, mit tervez a kormány

A kormány a jelenlegi nyugdíjasok helyzetét igyekszik könnyebbé tenni, például az erősen kétséges megítélésű rezsicsökkentéssel. Arról, hogy mi lesz 10-15 év múlva, egyáltalán nem szól a kabinet kommunikációja. A kormány ugyanakkor feltehetően tisztában van a probléma súlyosságával. Az április végén Brüsszelnek benyújtott konvergencia jelentés részletesen foglalkozik a nyugdíjrendszerrel. A dokumentum alapján a kormány bízik abban, hogy a jelenleg tragikusan alacsony magyar aktivitási ráta emelkedik, s egyre többen lépnek be - lépnek vissza a munkaerőpiacra.

A hatályos szabályozás értelmében 2022-re fokozatosan 65 évre emelkedik az öregségi nyugdíjkorhatár. A kabinet még 2011-ben döntö ;tt arról, hogy a legalább 40 év jogosultsági idővel rendelkező nők korhatár előtt nyugdíjba mehetnek. A nyugdíjkorhatár emelése 2023-ig a 1,6 százalékkal javítja az aktivitási rátát. Ugyanakkor a nők korai nyugdíjazási lehetősége a várakozások szerint 0,9 százalékkal csökkenti azt. A nemzetgazdasági tárca (NGM) szerint 2060-ra a magyar nyugdíjkiadások a GDP 12,4 százalékára emelkednek a 2010-es 11,9 százalékról. Az NGM szerint ezzel Európa élvonalába kerülhetünk. Erről majd az akkori nyugdíjasokat kell megkérdezni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2014.06.08 13:20

@laci_52: Nem az aktivitási ráta, hanem a foglalkoztatás, főleg a bérállomány határozza meg a nyugdíjrendszer egyensúlyát.

Az aktivitási ráta nőtt 2010 óta is, csak a nyugdíjrendszerünk lett idén deficites újra... (Tavaly még volt benne 1,3 mrd szufficit.)

Igen, tudom hogy nehéz, de el kellene kezdenie gondolkodni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2014.06.08 12:33

@na4:

ha arról írnál, hogy több pillér kell, azzal egyetértek..
sajnos egyet, egy igen fontosat éppen ez a rezsim számolt fel...és jól el is tapsolta a nyugdíjpénzeket
még lehetnének megoldások (ugye azt itthon figyelembe kell venni, mivel iszonyúan alacsonyak a keresetek,a magánmegtakarítás szinte csak a felső-tízezernél műxik)már az átlagos középosztálybeli sem tud megtakarítani..
de lehetnének még megoldások, körül kéne nézni, vagy netán a kormánynak (valódi) szakértőkkel kéne tárgyalni.....grrrrrr...jujj, de csúnyát mondtam...tudom, hogy ettől nagyon ódzkodnak
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2014.06.08 12:28

@na4:

egy, azaz egyetlen kultúrállamot mondj, ahol nincs állami nyugdíjalap..

nem fox tudni
még mindig hülyeséget beszélsz, s igencsak meglepődnél a végén, ha ebből lenne csak nyugdíjad
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2014.06.08 11:41

@zappara: Attôl még nekem van igazam hülyegyerek! És úgyis törölni fogják, mert fenntarthatatlan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2014.05.29 22:25

"A nemzetgazdasági tárca (NGM) szerint 2060-ra a magyar nyugdíjkiadások a GDP 12,4 százalékára emelkednek a 2010-es 11,9 százalékról. Az NGM szerint ezzel Európa élvonalába kerülhetünk. Erről majd az akkori nyugdíjasokat kell megkérdezni."

Először is: 11,9-ről 12,4 százalék csak 0,5 százalékpontos növekedés, nem is olyan nagyon sok. Az sem túl érdekes, hogy Európa élvonalába kerülhetünk, hiszen 2060 még nagyon messze van. Az akkori nyugdíjasok ma még nagyon fiatalok, van idejük takarékoskodni a nyugdíjas éveikre.

Az a lényeg, hogy "A nyugdíjkorhatár emelése 2023-ig a 1,6 százalékkal javítja az aktivitási rátát. Ugyanakkor a nők korai nyugdíjazási lehetősége a várakozások szerint 0,9 százalékkal csökkenti azt". Magyarul: 2023-ig 0,7 százalékkal javul az aktivitási ráta, tehát addig biztosan nem lesz gond a nyugdíjrendszer finanszírozásával.

Ennél hosszabb távra pedig kormányunk biztosan nem gondolkodik, hiszen biztos lehet benne, hogy legkésőbb '22-ben, de lehet, hogy már '18-ban megbukik.

A nyugdíjügy egyébként inkább politikai, mint gazdasági természetű: a mindenkori kormánynak szüksége van a nyugdíjasok szavazataira(mivel sokan vannak), tehát a nyugdíjakra szükséges pénzt - akár más célok rovására is - mindenképpen akár a föld alól is(vagy akár súlyos eladósodás árán is) előteremti.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html