Így költ a magyar

Tavaly személyenként átlagosan napi 2763 forint, nem egészen 9 euró állt rendelkezésére Magyarországon. A háztartások kiadásainak több mint negyedét (27 százalékát) az élelmiszerre költött forintok tették ki - szemlézi a KSH háztartások fogyasztásáról kiadott friss adatait a hvg.hu.
Szepesi Anita, 2018. június 9. szombat, 10:14
Fotó: Napi.hu

A havi, átlagosan 22,5 ezer forintnyi élelmiszerköltésen belül a húsra költött forintok teszik ki a legtöbbet: 6216 forint ment el tavaly sertés-, marha- és baromfihúsra, illetve húskészítményekre. Ezek a tételek többet emésztenek fel, mint amennyibe az összes zöldségféle (2449 Ft/fő/hó), a tejtermékek (1407 Ft) és a zsiradékok (918 Ft) együttesen kerülnek - olvasható a portál cikkében.

A szeszes italokra és dohányárukra (3,6 százalék) költött összegek pedig meghaladták a ruhaneműkre és lábbelikre (3,3) áldozott pénzeket.

Az egészségügyi kiadások a háztartások kiadásainak 4,7 százalékát tették ki, ez fejenként és havonta 3874 forintot jelent. Ennek a pénznek közel a 60 százalékát gyógyszerekre, 15 százalékát pedig vitaminokra, gyógykészítményekre költöttük.

Hálapénzként az összes egészségügyi kiadás 3,9 százalékát csúsztatták oda a megfelelő személynek az emberek. Egy korábbi összegzés szerint ez ténylegesen 6-7 ezer forintot jelent havonta.

Fotó: Napi Gazdaság/Kummer János

HOZZÁSZÓLÁSOK