Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány ma döntött arról, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc idei emlékéve megvalósításához a 2016-os központi költségvetésben 12,15 milliárd forintot, a jövő éviben pedig 1,35 milliárd forintot különítenek el - derül ki a Magyar Közlönyből. A kabinet felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy az emberi erőforrások miniszterével együttműködve gondoskodjon a szükséges források biztosításáról.

Az emlékév programjainak megvalósításáért kormánybiztosként Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum és a XX. Század Intézet főigazgatója felel. A kormány korábbi határozatában már döntött arról, hogy emlékbizottságot hoz létre az 1956-os forradalom 60. évfordulójára. A mai határozatában arról is döntött, hogy Schmidt Mária kormánybiztos

  • a programok megvalósítása során kötelezettséget vállalhat,
  • az emlékbizottság működési feltételeinek biztosítását, a programok megvalósítását, valamint a pályázatok lebonyolítását a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványon keresztül látja el,
  • és rendelkezik a közalapítvány számára a működési feltételek biztosítására, a programok megvalósítására, valamint a pályázatok lebonyolítására rendelkezésre bocsátott források felett.

A közalapítványt az első Fidesz-kormány hozta létre 1999-ben, az öttagú kuratóriumának tagja Schmidt Mária is.

A kormányhatározat szerint 2016-ban a programok megvalósítására 4,68 milliárd forintot különítenek el, továbbá 7,47 milliárdot osztanak szét pályázaton civil szervezetek, közintézmények, önkormányzatok és egyéb szervezetek programjaira. A 2017-es költségvetésben a programokra 520 milliót, valamint a civil szervezetek, önkormányzatok és egyéb szervezetek programjai pályázati úton történő megvalósulására 830 millió forintot terveznek szétosztani.

Az ünnepségsorozat fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke, védnöke pedig Wittner Mária 1956-os halálraítélt, volt fideszes parlamenti képviselő. Schmidt Mária kormánybiztos tevékenységét az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán irányítja. A kormánybiztos a tevékenységét díjazás nélkül látja el.

Az emlékbizottság elnöke az emberi erőforrások minisztere, társelnöke a kormánybiztos. A bizottság állandó tagja az emberi erőforrások minisztere, a belügyminiszter, az igazságügyi, a külgazdasági, a honvédelmi miniszter és a Miniszterelnökség vezető miniszter által delegált egy-egy állami vezető, valamint a kormánybiztos és a bizottság külügyi feladatainak ellátására felkért személy. A kormány felkéri a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia elnökét, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökét, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnökét és az Országos Széchenyi Könyvtár főigazgatóját bizottság állandó tagjának.