Így költ el a kormány 44 milliárdot - sportra mindig jut

A kormány célja, hogy Európában egyedülálló oktatási központ jöjjön létre a Testnevelési Egyetem fejlesztésével. Többek közt új sportuszoda, sporthotel, csarnokok, a Csörsz utcában sportkomplexum, Velencén pedig vizisport telep és oktató központ is épül.
Napi.hu, 2016. október 13. csütörtök, 17:53
Fotó: Reuters

A kormány 44,4 milliárd forintot hagyott jóvá a Testnevelési Egyetem új campusának kialakítására. Ikotity István LMP-s országgyűlési képviselő most azt tudakolta Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterétől, hogy pontosan milyen tételekből áll a 44 milliárd forintos költségterv.

A parlament honlapján elérhető képviselői kérdésre a miniszter megbízásából Rétvári Bence államtitkár válaszolt; ebből kiderül, hogy a lebonyolítás költségeire 1,5 milliárd forintot, az építés-kivitelezésre 40,3 milliárdot, a sporttechnológiai beszerzésekre 2,2 milliárd forintot szánnak.

A jelenlegi campus infrastruktúrájának korszerűsítésével és annak kibővítésével új campus épül, ehhez bevonják az Országos Sportegészségügyi Intézet (Sportkórház) által használt, Budapest XII. kerület, Alkotás utca 48. szám alatti területeket is, valamint új sportlétesítményeket kap az egyetem a Csörsz utca 2-4. szám alatti ingatlanon, továbbá Velencén egy új vízisport-telep és rekreációs központ épül.

"A kormány az elmúlt években több sikeres programot indított el a sport mint stratégiai ágazat területén. Ennek a folyamatnak az egyik legfontosabb állomása a Testnevelési Egyetem fejlesztése, hiszen Európa legrégebben alapított testkulturális felsőoktatási intézménye a testnevelő tanár és edzőképzés, az élsportolók fejlődésének, a gyermekeink sportolásának és az egészséges életmódra nevelésnek az alappillére. Magyarországon kiemelkedően fontos a jó szakemberek képzése, akik a humán értelmiség részeként a sport legkülönbözőbb területein alkalmazható tudással, megfelelő gyakorlati tapasztalattal kimagasló emberi és szakmai teljesítményre képesek, közreműködve ezzel a magyar sport társadalmi, gazdasági és kulturális jövőképének alakításában. Az intézmény felszereltsége és sportpályáinak többsége azonban elavult és nem felel meg a 21. század követelményeinek. A kormány célja, hogy Európában egyedülálló oktatási központ jöjjön létre, ezért a Testnevelési Egyetem a 2016-2019 . közötti időszakban teljesen megújul" - írta válaszában Rétvári Bence.

A fejlesztés azonban nem csak a sport- és felsőoktatási, de fontos városfejlesztési beruházás is. A környező kerületek és a főváros számára is több új funkciót tartalmaz, illetve korszerűsíti a városi infrastruktúrát - tette hozzá az államtitkár.

A tervezett fejlesztések
Épületfelújításokbruttó terület (négyzetméter)
Meglévő uszoda1644
Diákhotel3461
Diákhotel2160
Tudásközpont, sportmúzeum7209
Fórum1215
Vívócsarnok814
Labor/iroda1418
Labor (NSTI, SAK)1464
Iroda1833
Labor/iroda1429
Labor (NSK)1414
Üzemeltetési épület324
Apartmanház685
Központi, oktatási épület átalakítása (melyből új építés: 4501)19096
Új építések
Sporthotel + szolgáltatás a sportteraszon9700
Atlétikai csarnok + 2. multifunkcionális csarnok9000
Új sportuszoda3000
Kollégium5100
Tornacsarnok, labdajátékok, küzdősportok, lőtér, mélygarázs18 881
Csörsz utcai sportkomplexum, mélygarázs9300
Összesen (felújítás + új építés)99 147
Velence, vizisport telep és oktató központ3725
Mindösszesen (felújítás + új építés)102 872
Forrás: parlament.hu

 

HOZZÁSZÓLÁSOK