Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A program célja a korábbi történelmi periódusokban különböző okok miatt külföldi tulajdonba került, legfontosabb műkincsek minél nagyobb hányadának visszaszerzése Magyarország számára és a hagyatéki értékek itthon tartása.

Az indoklás szerint a lépés összhangban áll az MNB társadalmi felelősségvállalásával. Mivel az intézmény fontosnak tekinti, hogy lehetőségeihez mérten össztársadalmi jelentőségű ügyeket is támogasson, így társadalmi felelősségvállalási stratégiáján belül feladatának tartja a nemzeti kultúra támogatását is.

Az Értéktár program - más központi bankok műkincsvásárlási gyakorlatához hasonlóan - lépéseket kíván tenni azért, hogy felkutassa, és gyűjtemény formájában megőrizze a kiemelkedő műkincseket. Olyan gyűjteményt szeretnének létrehozni, mely hosszú távon is értékálló befektetés. A program megvalósítására az MNB igazgatósága a 2018. december 31-ig tartó időszakra 100 millió eurós (mintegy 30 milliárd forintos) keretösszeget határozott meg.

A program koordinálására és a visszavásárlásra kerülő műkincsek meghatározására a jegybank műtárgypiaci szakértőkből és az MNB vezető munkatársaiból álló tanácsadó testületet hoz létre. Ezen kívül az MNB lehetőséget nyújt minden, a történelem és a kultúra iránt érdeklődő állampolgár számára, hogy javaslatot fogalmazzon meg a hazánk szempontjából fontos műkincsek visszavásárlására vonatkozóan.