Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Pintér Sándor belügyminiszter rendeletet adott ki a szeptember 28-29-én megrendezendő Itthon vagy - Magyarország, szeretlek című programsorozat lebonyolításához kapcsolódóan az önkormányzatoknak nyújtott állami támogatás felhasználási szabályairól - derül ki a Magyar Közlönyből. Mint ismert, a kormány augusztus 16-ai határozatában közel egymilliárd forint azonnali átcsoportosításáról döntött a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból a közszolgálati televízió M1 és M2 csatornáinak intendánsa, Rákay Philip ötletére megvalósuló Itthon vagy - Magyarország, szeretlek kulturális esemény megvalósítására. Az idei költségvetésben a helyi önkormányzati támogatások között külön előirányzatot hoztak létre Itthon vagy - Magyarország, szeretlek címmel, s ennek javára 752,3 millió forintot különítettek el. Ezen kívül a rendezvénysorozat lebonyolításához még 80 millió forintot csoportosítottak át a tartalékból a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium turisztikai célelőirányzatának javára, valamint 160 milliót az Emberi Erőforrások Minisztériuma költségvetésében külön erre a célra létrehozott előirányzata javára. Így összesen a műsor- és programfolyamot 992,3 millió forinttal támogatja a kormány.

A "Magyarország értékeit és kincseit bemutató" rendezvényről Rákay Philip, a tematikus hétvége ötletgazdája a Híradónak korábban azt mondta: több vidéki élő kapcsolással és számos, az országgal kapcsolatos műsorral és kisfilmmel jelentkezik majd a közmédia.

Közös országos tűzgyújtás és plakát is lesz

A központi költségvetési támogatásra - a belügyminiszter rendelete szerint - az az önkormányzat jogosult, amely vállalja, hogy csatlakozik a 2013. szeptember 28-29-ei programsorozathoz és ennek keretében napközbeni programokat szervez a településen, valamint csatlakozik "az országosan összehangolt tűzgyújtáshoz". Vállalni kell továbbá, hogy egy programelemet egy országosan meghatározott időpontban kezd meg (valószínűsíthetően az élő tévés közvetítés miatt), valamint közzétesz "a programsorozat arculati elemeit tartalmazó plakátot".

A programszervezéshez és az országosan összehangolt tűzgyújtáshoz

  • a 1001 fő alatti lakosságszámú település legfeljebb 150 000,
  • a 1001-5000 fős legfeljebb 250 000,
  • a 5001-10 000 fős legfeljebb 400 000,
  • a 10 001-20 000 fős legfeljebb 650 000,
  • a 20 001-50 000 fős legfeljebb 750 000,
  • a 50 000 fő feletti település legfeljebb 1 500 000 forint állami támogatást igényelhet.

Sietni kell az önkormányzatoknak, szeptember 5-éig kell ugyanis benyújtaniuk a támogatási kérelmüket elektronikusan az önkormányzati információs rendszerben (ebr42) és kinyomtatott két eredeti, valamint egy hitelesített másolati példányban a Magyar Államkincstár területileg illetékes igazgatóságához. A kizárólag papíron benyújtott kérelem érvénytelen.

A belügyminiszter dönt a támogatásról

A támogatásról maga a miniszter dönt - a miniszterelnök által felkért munkacsoport vezetőjével konzultálva. A támogatást a kincstár folyósítja. Az összeget november 29-ig kell felhasználni, a határidőig fel nem használt támogatásrészt vissza kell utalni a központi költségvetésbe. A felhasználásáról is el kell majd számolniuk az önkormányzatoknak.