Így kommentálta Orbán Trump győzelmét

A nyugati civilizáció visszatérhet "az igazi demokráciához", a politikai korrektségtől megszabadult beszédhez - kommentálta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a republikánus Donald Trump győzelmét hozó amerikai elnökválasztást.
MTI, 2016. november 10. csütörtök, 11:10
Fotó: Napi.hu

A kormányfő az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) budapesti konferenciáját megnyitó beszédében úgy fogalmazott: annak a történelmi eseménynek a második napján vagyunk, amikor "a nyugati civilizáció, úgy tűnik, sikeresen kiszabadítja magát egy ideológia fogságából".

"Amit mi úgy hívunk, hogy 'liberal non-democracy' (liberális nem-demokrácia), és amiben az életünk elmúlt 20 éve telt el, ennek a korszaknak vége van, visszatérhetünk az igazi demokráciához, visszatérhetünk a politikai korrektség bénító kényszerétől megszabadult egyenes, őszinte beszédhez", a problémákra pedig pragmatikus, "a common sense alapján álló" gondolkodással lehet majd megtalálni a válaszokat.

"Nagy napokat és nagy időket élünk" - értékelt Orbán, jelezve, hogy a Brexitet is ebben összefüggésben nézi. "A Brexit egyáltalán nem egy tragédia, nem egy vereség, hanem egy kísérlet egy nagy nép részéről arra, hogy másképpen tegye magát sikeressé, mint ahogy korábban mindenki gondolkodott a siker útjáról" - mondta a miniszterelnök.

Gondolatmenetét azzal zárta, hogy szerinte az egész nyugati világ egy szellemi átalakulás fontos lépéseit tette meg az elmúlt időszakban, és "ettől nem félnünk kell, hanem meg kell látnunk a benne rejlő lehetőségeket".

Határozott béremelés kell

Orbán emellett arról is beszélt, hogy lezárult Magyarországon az a gazdaságfejlődési korszak, amelyben a versenyképesség elsősorban az olcsó munkaerőből fakadt. Az országnak és egész Közép-Európának szembe kell néznie a "bérnyomás" jelenségével, azzal, hogy a politikai valóság és a gazdaság fejlődése magasabb béreket követel.

A kormányfő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy növekvő béreket csak versenyképes vállalkozások képesek fizetni. Ebből az is következik, hogy a költségvetés az adórendszeren keresztül egyre kevesebb forrást vonhat ki a gazdaságból. Így tovább kell egyszerűsíteni a társaságiadó-rendszert, a 19 százalékos kulcsot csökkenteni kell a következő években; ugyanígy a személyi jövedelemadót is tovább kell mérsékelni, és a munkáltatói járulék csökkentése sem kerülhető el - sorolta a feladatokat a miniszterelnök.

Ezek között említette azt is, hogy támogatni kell a vállalati szektor kutatás-fejlesztési (k+f) kiadásainak emelését. Emellett az állami bürokrácia csökkentésére, a gyermekvállaláshoz kapcsolódó, munkán keresztül adott kedvezmények fejlesztésére, versenyképesebb munkaerőre és megfelelően versengő bankrendszerre, valamint versenyképes pénzügyi közvetítőrendszerre van szükség - sorolta Orbán.

Jó állapotban van a bankrendszer

A magyar bankrendszerről a miniszerelnök úgy vélekedett: "jó állapotban van, a korábbi évek nagyon nehéz, hosszú árnyéka eltűnőfélben van", a szektor jövedelmet termel, de a hatékonyság és az új technológiák alkalmazása területén még mindig le van maradva a világ élvonalától.  Orbán ugyanakkor kijelentette: egyetért az EBRD elnökével abban, hogy a tőzsdék fejlesztése nélkül nehéz lesz versenyképes gazdaságokat létrehozni a régióban.

Nem tankönyvi példa

Az elmúlt hat év gazdaságpolitikájáról szólva a miniszterelnök kifejtette: kormánya egy olyan gazdaságpolitikai mixet kezdett alkalmazni, amely a növekedést, a költségvetési fegyelmet, a foglalkoztatottság növelését és az adósságcsökkentést egyidejűleg akarta végrehajtani. A tankönyvek szerint ez nem lehetséges, de a gyakorlat azt bizonyítja, hogy - szakítva régi beidegződésekkel - ez igenis sikerülhet egyszerre.

2016. november 4-ét jelképes gazdaságtörténeti napnak nevezte, mivel a Moody's aznapi felminősítő döntésével "most már az elemzők teljes köre elismeri, hogy a 2010-ben megkezdett gazdaságpolitika sikeresen stabilizálta a gazdaságunkat, és így Magyarország a siker reményével vesz részt a nemzetgazdaságok globális versenyében".

Ez nem populizmus!

Visszautasította egyúttal, hogy a magyar gazdaság elmúlt hat évét populizmusnak minősítsék. Szerinte ugyanis nem nevezhető populistának egy olyan politika, amely hat év alatt az 1,8 millió adófizető számát 4,4 millióra növeli, az államadósságot 85-ről 75 százalékra, a 7 százalék fölötti költségvetési hiányt pedig 3 százalék alá csökkenti.

A kormányfő összegzése szerint a magyar gazdaságpolitikai mix nem tartozik az európai uniós közgazdasági gondolkodás főáramához, a kormány pozíciója sokkal inkább "reformellenzéki" az EU-ban, de szeretné, ha a működőképes magyar modellnek, a munkaalapú gazdaságnak - amely nem ideológia, "csak egy lehetséges út" - minél több eleme visszaköszönne a brüsszeli politikában is.
Az EBRD konferenciáján a kormányfő beszédében emellett a magyar bérek határozott emelését is szorgalmazta. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy növekvő béreket csak versenyképes vállalkozások képesek fizetni. Ebből az is következik, hogy a költségvetés az adórendszeren keresztül egyre kevesebb forrást vonhat ki a gazdaságból.

Így tovább kell egyszerűsíteni a társaságiadó-rendszert, a 19 százalékos kulcsot csökkenteni kell; ugyanígy a személyi jövedelemadót is tovább kell mérsékelni; és a munkáltatói járulék csökkentése sem kerülhető el - sorolta a feladatokat, ezek között említve azt is, hogy támogatni kell a vállalati szektor kutatás-fejlesztési (k+f) kiadásainak emelését.

Emellett bürokráciacsökkentésre, versenyképesebb munkaerőre és megfelelően versengő bankrendszerre, valamint versenyképes pénzügyi közvetítőrendszerre van szükség - sorolta Orbán.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2016.11.10 17:51

Orbán egy senki a világban, egy nulla. Nehogy már számítson valamit az ő gratulációja, de arra sorban nyaljanak alá a seggnyalói a felcsútinak.
Trumppal megszívja a világ a béke, a gazdaság meg minden. Amerika butábbjai elaggott vénemberek, tanulatlan vidéki ostobák szavaztak. Tegyük naggyá Amerikát! Számomra értelmezhetetlen marhaság. Kurva jól élnek most is mit akarnak mégis,
Micsoda nők szavazhattak erre a bunkóra, ez is megérne egy-két elemzést. Adót csalt, kurva volt a felesége, akiről még most is hogyan nyilatkozott. Nem az eszére, hogy jó háziasszony, jól főz vagy bármire ami egy értkes társat jellemezne hivatkozott, hanem a melleit emlegette.
Az az érzésem, hogy a sok háztartásbeli amerikai asszony, mert ott főleg vidéken az asszonyok nem dolgoznak úgy gondolta középkori bigott puritán módon, hogy egy nő nem lehet vezető, és inkább a bosztihó, nőket tárgynak tekintő Disznóra szavazott!
Nem az esze miatt vette el a szlovén p.....t. hanem azért. First lady érdekes multtal, ilyen még nem volt.
A fejlődés nem egyenletes a világban, vannak retrográd folyamatok, most Amerika hátat fordított a modernitásnak. Átmenetileg!
A baj legelőször a külpolitikiában lesz. Ahonnét Amerika kivonul, oda más benyomul. Kíváncsi leszek ezt az amerikai önérzet hogyan bírja el. Szerintem sehogy. Magyar szélsőjobberek kívánsága nem hiszem, hogy teljesül e téren, viszont nem kevés költséget lőcsölhetnek ránk. Mi lesz Orbánnal, ha a stadionok helyett reptereket kell építeni?
Bunkó elnök máris kihúzta a programjából a muszlimok beutazásának tiltását. Korai volt az öröm a magyar bunkóknál.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2016.11.10 13:29

@matura: lassan meg kellene tanulnod magyarul...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2016.11.10 13:20

Miután nem profi politikus, a beszédei apolitikusak , mint orbánéi is, viszont Clintonné fizikailag harmatgyenge, birodalma meg nem az, itt az ellentmondás.
Viszont megdöbbentő, mintha az ATV az ellenzék vereségét készítené elő, Kálmán Olga színészileg kíváló, de a témához teljesen felkészületlenül áll hozzá, hogy akar egy hazugsággépet sarokba szorítani egy ilyen kényes ügyben, mikor el se olvassa a betelepítési kötvény feltételeit,
nem tud az 5 milliárdos állami veszteségről, nem tud a beszivárgott orosz bünözőről, nem kérdez az offsore lebonyolító cégekről, habonyról, gyakorlatilag benyeli a hazugságáradatot,
. Ehhez a témához komoly közgazdász riporter, nem pedig egy mindenhez és semmihez értő
nagyszáj kellett volna. Gratulálok- rogánnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2016.11.10 13:07

orbán takaroggy!
mi van a bérekkel, amit a tetves magyar politikusok tartanak alacsony szinten?
szemét mocskok, ezért még szavazatot is vártok?
mennyetek a bús pitchába, getzik!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html