Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tarlós István főpolgármester intézkedésére a Budapesti Közlekedési Központ szervezésében és lebonyolításában jelentős forgalmi változások léptek életbe Budapesten. A Budapesti Közlekedési Vállalat (BKK) arra kér minden budapestit és a fővárosba tartó ingázót, hogy az autózás helyett válasszák a közösségi közlekedést.

A BKK kötöttpályás gerincvonalai és a MÁV-Start elővárosi vonatai megnövelt kapacitással közlekednek. A Bem rakpart, a Batthyány tér térsége és az alsó rakpartok továbbra is lezárva maradnak. A lezárások miatt speciális forgalmi intézkedésekre is sor kerül, melyek a tömegközlekedés előnyben részesítését szolgálják és egyben a beérkező forgalom elterelésével meggátolják a közúti forgalom feltorlódását a budai belvárosban - olvasható a BKK Facebook oldalán.

Megnyitották a Margit híd budai lehajtóját északi irányba, Óbuda felé, így a 9-es autóbuszok Óbuda irányába újra az eredeti útvonalukon közlekednek. A 160-as, és a 260-as autóbuszok a 9-es buszok Margit híd, budai hídfő H megállójában állnak meg.

A H5-ös hév minden szerelvénye a Margit hídi felszíni állomásig közlekedik csúcsidőn kívül. Csúcsidőben minden második vonat a Szentlélek térről visszafordul. Erre tekintettel H5-ös hév-pótló autóbuszok is közlekednek a Szentlélek tér - Margit híd budai hídfő - Széll Kálmán tér útvonalon; a pótlóbusz a Margit híd budai hídfőjénél a Török utca - Margit körút kereszteződésnél áll meg. A hév-pótló busz mellett a Szentlélek térről ajánljuk a sűrűbben közlekedő 1-es és 1A villamosokat, illetve az ezek tehermentesítésére indított, a Bécsi út és a Lehel út között közlekedő 1B villamost.

A Váci úton megszűnt a sávlezárás az Árpád úti csomópontnál, minden sáv járható.

Az M2 metró vonatai továbbra sem állnak meg a Batthyány téren, a H5-ös hév pedig a Margit híd felszíni állomásig közlekedik. Megszűnt az M2-H5 pótlóbusz, ami a hétvégén közlekedett. M2 jelzéssel állomáspótló autóbuszok közlekednek a Széll Kálmán tér - Batthyány tér - Fő utca - Clark Ádám tér útvonalon.

Fontosabb forgalmi változások:

Az alsó rakpart, valamint a Bem rakpart és a Fő utca lezárása miatt csak Pesten keresztül lehet eljutni Dél-Budáról Észak-Budára. A Margit hídról jobbra, északra, Óbuda felé el lehet kanyarodni. A Lánchíd és a Margit híd között a Fő utca és a Bem rakpart, illetve az Árpád fejedelem útja belső szakasza dél felé kizárólag a hatóságok és a buszok számára járható! Kérjük, aki teheti, tegye le autóját.

Aki mégis autózik, az M0-körgyűrűn vagy a Hungária-körgyűrűn keresztül kerülheti el a belvárost észak és dél között. Óbuda és a Szépvölgyi út felől Pest kizárólag az Árpád hídon érhető el. Az Árpád fejedelem útjára dél felé csak a buszok hajthatnak be a Komjádi Uszodánál, tehát a Szépvölgyi út és a Flórián tér (Bécsi út, Szentendrei út) felől kérjük, az autósok az Árpád hidat válasszák - hívja fel a figyelmet a BKK.

A 11-es, 39-es és 111-es autóbuszok a Batthyány tér helyett a Széll Kálmán téri végállomásra járnak.

A 9-es autóbusz Óbuda, Bogdáni út felé eredeti útvonalán közlekedik. Kőbánya irányában az Árpád fejedelem útja - Üstökös utca - Török utca - Margit körút - Margit híd módosított útvonalon, majd innen eredeti útvonalán közlekedik. Margit híd, budai hídfő megállóhelyet áthelyeztük a 91-es autóbuszok megállójához.

A 86-os busz teljes útvonalán, Újbuda, Függetlenségi Park és Óbuda, Bogdáni út között biztosítjuk a szolgáltatást. Óbuda, Bogdáni út felé a Fő utcáig eredeti útvonalon, majd a Csalogány utca, Fazekas utca, Horvát utca, Bem József utca, Tölgyfa utca, Margit körút, Török utca, Üstökös utca, Árpád fejedelem útja érintésével halad. Ideiglenes megállóhelyek: Halász utca (Fő utcában), Batthyány tér M+H (Fő utcában), Fazekas utca (11-es mh.), Horvát utca (11-es mh.), Margit híd, budai hídfő H (a Török utcában).

Újbuda, Függetlenségi Park felé az Árpád fejedelem útja, Üstökös utca, Török utca, Margit körút, Henger utca, Fekete Sas utca, Bem József tér, Fő utca útvonalon halad, majd onnan eredeti útvonalon tovább. Ideiglenes megállóhely a Margit híd, budai hídfő H (a 960-as buszok megállóhelye a Török utcában).

A 160-as és 260-as autóbuszok belső végállomása a Batthyány tér M+H helyett a Nyugati pályaudvar M. A Nyugati pályaudvar M felé az Árpád fejedelem útja - Üstökös utca - Török utca - Margit körút - Margit híd módosított útvonalon, majd innen eredeti útvonalán közlekedik. Margit híd, budai hídfő megállóhelyet áthelyeztük a 91-es autóbuszok megállójához, óbudai végállomásaik felé pedig a 9-es autóbusz megállójában állnak meg.

A Török utcát kizárólag az autóbuszok használhatják a Margit körút és az Üstökös utca között. A közúti forgalom az utat egyáltalán nem használhatja. A forgalmi rend módosítása miatt a Török utcában parkoló személygépkocsikat elszállítottuk, az autók tulajdonosai a 107-es telefonszámon érdeklődhetnek autóik holléte iránt.

A közösségi közlekedés segítése érdekében az M1-M7-es autópálya közös, budapesti bevezető szakaszán az Egér út és az eddigi buszsáv kezdete között a városközpont felé a leállósáv helyén buszsávot alakítottunk ki a közösségi közlekedés járatai számára.

Rendkívüli buszsávot jelöltünk ki a Hegyalja úton az Avar utca és a Döbrentei tér között, az Erzsébet híd budai hídfőjéig centrum irányban. Ez azt jelenti, hogy a Hegyalja úton csak egy sáv járható az Erzsébet híd felé - az intézkedés célja a 8-as, 112-es és 239-es autóbuszok előnyben részesítése. Tekintettel a rakpartok lezárására és a Ferenciek terén zajló munkákra, a Rákóczi úti tengely amúgy sem tud több autót fogadni, mint amennyi egy sávon meg tud érkezni a Hegyalja útról, a buszsáv kijelölésével azonban a buszokat ki tudjuk emelni a torlódásból.

A Dél-Budáról Pest felé haladó, Buda belső területeit elkerülni szándékozó közúti forgalom számára kedvező döntés, hogy a Szerémi útról a Rákóczi hídra az eddigi egy sáv helyett ideiglenesen immár két sávon lehet felhajtani a hídra. A Dombóvári út felől elsőbbségadási kötelezettséget vezettek be a Rákóczi hídra való felhajtáskor Pest felé.

A Budafoki út Bogdánffy út - Szent Gellért tér közötti szakaszát lezártuk a közúti forgalom elől, ide csak a hatóságok és az árvízi közlekedés során kiemelt szerepet kapott, csaknem kétszeres kapacitással működő, a budai rakparti villamosokat is pótló 86-os, valamint a 133E és a 233E autóbuszok hajthatnak be. A Budafoki út külső kerületekből érkező forgalmát a Rákóczi hídra és a Petőfi hídra kívánjuk terelni, mivel a belső budai területek a beáramló forgalmat az alsó és felső rakpartok lezárása miatt nem tudják fogadni, ezért csak a buszokat engedjük be a Budafoki úton a Szent Gellért térig.

A Szent Gellért rakparton a Szent Gellért tér és a Rudas fürdő közötti villamospályára sem lehet autóval felhajtani. A belső sávot kizárólagos közösségi közlekedési sávnak jelöltük ki, így a villamosok mellett az autóbuszok is használni fogják, az autósok azonban csak egy sávot használhatnak az Erzsébet híd felé.

A belváros irányába haladó 53-as, 150-es és 250-es autóbuszjáratokat a Nagyszőlős utcából Hamzsabégi útra tereljük, onnan kanyarodnak a Bartók Béla útra, a buszsávba. Az Ajnácskő utcába és a Hamzsabégi útra is csak az autóbuszok hajthatnak be a Bartók Béla út felé! A Nagyszőlös utcán a két érintett buszmegállóból munkatársaink a legközelebbi Hamzsabégi úti megállóba irányítják utasainkat. Kimarad a Nagyszőlös utca, Hollókő utca, Vincellér utca megállóhelyek. Utóbbi megállót a 86-os és 212-es buszok továbbra is kiszolgálják, a másik kettő megálló megszűnik.

A Budaörs és a Móricz Zsigmond körtér között közlekedő 240E autóbuszok is a kizárólag buszok számára fenntartott Hamzsabégi útra terelve közlekednek, így kimarad a Budaörsi út (Villányi út elején található) megállójuk. Kérjük, hogy aki a Budaörsi út - Villányi út csomópont felé igyekszik, szálljon át a Sasadi útnál a 139-es, vagy a 40-es autóbuszokra.

Mivel a Clark Ádám térről észak felé minden út le van zárva, a közúti forgalom kezelhetetlen mértékű feltorlódását elkerülendő a Döbrentei tér és a Clark Ádám tér között is lezártuk a felső rakparti utakat a közúti forgalom előtt. A Döbrentei utcába és a Lánchíd utcába északi irányba csak a 86-os autóbuszok hajthatnak be, a közúti forgalom nem. Az Erzsébet híd felől és a Szent Gellért rakpart felől az Attila út felé lehet haladni az autósoknak, de Észak-Buda a Széll Kálmán tér felől sem megközelíthető közúton a Bem József tér lezárása miatt.

Az Árpád fejedelem útja felől nem lehet felhajtani a lezárások miatt a Margit hídra, ezért a Török utca és a budai hídfő térségében jelentős torlódások várhatók. Éppen ezért az Óbuda és a belső budai területek között összeköttetést jelentő 17-es villamos forgalmának fenntartásához előnyben részesítési intézkedések szükségesek. Ennek keretében egyirányúsították a Frankel Leó utcát az Üstökös utcától a Zsigmond térig kifelé irányban, tehát a Zsigmond tértől befelé minden közúti forgalom az Árpád fejedelem útját használhatja, a Frankel Leó utat nem.

A 61-es villamos jelentősen sűrűbben jár.

A 19-es és 41-es villamosok a Döbrentei tértől terelt útvonalon a Széll Kálmán térre közlekednek, így a 18-as villamos vonalán jelentősen megnövelt kapacitást biztosítanak a Krisztinavárosban. A BKK kéri, a belső budai területeken, aki csak teheti, a közösségi közlekedést használja.

Az átutazók számára továbbra is azt javasolják, hogy kerüljék el Budapestet, és az M0 körgyűrűt vegyék igénybe, még akkor is, ha az kerülőt jelent.

A Tarlós István főpolgármester és Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester között létrejött megállapodás alapján a Kongresszusi Központ parkolóját az árvízi rendkívüli forgalmi rend idejére P+R parkolóként működteti a XII. kerületi Önkormányzat. A használati egy BKK-vonaljegy ára, azaz 350 Ft egy napra.

A sűrített járatokról és a korlátozásokról részletes, folyamatosan frissített tájékoztató és információs térképek itt találhat.