Így látja a külföldi sajtó a magyar helyzetet

A Financial Times tudósítója "Magyarország: senki nem ért meg bennünket" című blogbejegyzésében idézi a kormányfő által a Magyar Nemzetnek adott minapi interjút.
NAPI, 2011. december 31. szombat, 14:37
Fotó: Napi.hu

Kester Eddy, a londoni gazdasági napilap munkatársa így foglalja össze az interjú mondanivalóját: "A kormánynak rendbe kell szednie a gazdaságot, megoldást kell lelnie az állam és az emberek eladósodottságára s lehetőséget kell teremtenie a sok mindenben tehetséges nép felvirágzására. Mindezt gyorsan végre kell hajtania, olyan érdekekkel is szembeszállva, amelyek ellenzik ezt a hadjáratot. A kormányt azonban nem fogják letéríteni pályájáról. Mindez olyasvalami, amit a külföldiek, köztük az újságírók egyszerűen képtelenek megérteni".

A  tudósító szerint ez segít megérteni, mi vezérli Orbán Viktort abban, hogy - az európai és az észak-amerikai szövetségesek mind kétségbeesettebb felhívásai ellenére - még újév előtt "gőzhengerként" áthajtson egy sor vitatott törvényt a parlamenten, olyan törvényeket, amelyek szerinte szükségesek e célok eléréséhez. Kester Eddy szerint ez különösen vonatkozik a jegybanktörvényre, amelynek átgondolását José Manuel Barroso EU-bizottsági elnök és Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is kérte.

Amit a befektetők nem értenek, és amit igen

Lehet, hogy a külföldi befektetők nem értik Magyarországot, azt azonban többé-kevésbé értik, mit jelent a kockázatos befektetés, és egyre inkább ilyennek tekintik Magyarországot is, különösen azóta, hogy megszakadtak a tárgyalások az IMF-fel és az EU-val, elsősorban a jegybanktörvény miatt. A törvény nyomán óhatatlanul még távolibbá válik az IMF-EU-egyezség kilátása - áll a cikkben.

A Financial Timesnak a Spiro Sovereign Strategy nevű londoni befektetési cég vezetője, Nicholas Spiro azt mondta, a szembenállás az IMF-fel Magyarország piaci hozzáférésének fenntarthatóságát veszélyezteti, és ha nem születik meglehetősen gyorsan működőképes megállapodás a valutaalappal, akkor Magyarországnak teljes körű adósságválsággal kell szembenéznie.

Nick Thorpe, a BBC kelet-európai tudósítója szerint a jegybanktörvényen végrehajtott bizonyos módosítások után fennmaradtak azok az aggályok, hogy a törvény lényegében nem változott. Thorpe szerint a jegybank reformja potenciálisan nagyobb befolyást tesz lehetővé a kormánynak a pénzügypolitika fő kérdéseiben, például kamatszint kialakításában.

A The Wall Street Journal című amerikai üzleti napilap európai kiadásának (WSJE) internetes változata szombaton a  jegybanktörvényt ellentmondásosnak, elfogadását pedig olyan lépésnek nevezte, amely kisiklathatja az Európai Uniótól, illetve a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) várt pénzügyi támogatás ügyét. A miniszterelnök - olvasható az MTI által szemlézett cikkben - visszautasította az EU azon kérését, hogy halasszák el a fellépést a központi bank vezetésének átalakítása tekintetében.

Súrlódások

A lap szerint a konfliktus a legújabb epizód az Orbán-kormány és az EU közötti súrlódások sorában, amelyek közös jellemzője az, hogy Budapest a belügyekbe való illetéktelen beavatkozásnak minősíti azt, amikor az "aktivista" EU a tagállamok fölötti nagyobb hatáskör elérésére törekszik a kontinens adósságválsága elleni harc közepette. Ezúttal azonban - vélekedett a WSJE - a tét nagyobb, mert a patthelyzet "megfúrhatja" az EU és az IMF pénzügyi védőhálójának Magyarországra való kiterjesztését.

A WSJE olyan elemzőket idézett, akik szerint az elővigyázatossági hitelkeret hiányában a magyar hitelfelvételek költsége meredek emelkedésnek indulhat, s tovább eshet a forint árfolyama, ami növelné az állam, illetve a devizában eladósodott lakosság adósságterheit.

A Handelsblatt című német üzleti lap internetes kiadása a német kormánykoalíció liberális tagja, a Szabad Demokrata Párt (FDP) és az ellenzéki Zöldek egy-egy politikusát megszólaltató cikket közölt a jegybanktörvényről.

"A magyar miniszterelnök láncra veri a jegybankot" című írás szerint a "politikusok az FDP és a Zöldek részéről következményeket szorgalmaznak". Sven Giegold, a Zöldek európai parlamenti frakciójának pénzügypolitikai szóvivője úgy vélte,  az Európai Bizottság figyelmeztetéseit Magyarország "eleresztette a füle mellett", ezért is esedékes ellene egy "szerződésszegési eljárás". Érvelése szerint az Európai Unió működéséről szóló szerződésben az áll, hogy valamennyi tagállami nemzeti bankjának függetlennek kell lennie, az MNB-törvény azonban lehetőséget teremt arra, hogy ez változzon.

Frank Schäffler, a Bundestag FDP-frakciójának tagja, pénzügyi szakértője szerint a magyar parlament döntése azt vetíti előre, hogy 2012-ben is folytatódik az államok és bankok túlzott adóssága által keletkezett válság. Úgy vélte, "a pénznyomtatás édes méreg, amely Magyarországon is csökkenti a reformok irányába ható szükséges nyomást és tönkreteszi a valutát". "Az EU-nak ezt nem szabad pénzügyi eszközökkel támogatni" - tette hozzá.

A  Le Monde francia lap szerint a magyar parlament pénteken elfogadott több olyan törvényt,  amelyek még inkább elszigetelik az országot  hatásukra még inkább degradálódik a magyar demokrácia. Internetes honlapja idézi Simor Andrást, az MNB elnökét, aki szerint az új jegybanktörvénnyel a kormány "átveszi a totális ellenőrzést" az intézmény felett. Idézi továbbá Guy Verhofstadtot, az Európai Parlament liberális frakciójának elnökét, volt belga kormányfőt is, aki  úgy véli, hogy a "meglehetősen nacionalista" új magyar alkotmány "egy olyan tekintélyuralmi politikai rendszernek a trójai falova, amely egyetlen párt hatalombirtoklását állandósítja".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Emerico, 2012.01.01 14:42

Kicsit megkésve: mindenkinek Boldog és Sikerekben gazdag 2012-őt kívánok.
Megalodon ne hagyj el minket, szükség lesz reád 2012-ben is. A higgadt okos emberekre van szükség ebben az országban és nem ezekre a rongy politikusokra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

z55rt98s, 2011.12.31 23:21

Már annyi minden jósoltak 2012-re. Remélem, az EU kis kedvezményezettei majd segítenek nekünk:

- a röfike túrja elő a szerencsénket
- az aranyhal teljesítse minden kívánságunkat
- a legújabb pártfogoltka, a tyúk elsötétített kis szeparéjában
( koedukált társaság híján jobbat úgysem tud csinálni ) tojjon
nekünk aranytojást!

Az UFO-nak pedig remélem ugyanolyan GPS-e van, amilyen nekünk volt:
mindig az autópálya-lehajtó után egy gondolattal szólt, hogy itt le kell(ett volna) kanyarodni! Csak ne szálljon itt le...

Boldog Új Évet kívánok Mindenkinek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nickn, 2011.12.31 22:35

Megáért kár, helyette marosynak kéne megunnia az írogatást.:))) Akkor majd bontok egy sört, pedig soha nem iszom!:))) Mega! Gondold meg!

A csehek elég tökösen "oldották a jeget" az IMF-fel:
http://www.penzvilag.info/a-csehek-beintettek-az-imf-nek/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2011.12.31 20:16

Hova-hova Mega?..:o)

Semmi nem tart örökké, az élet se, a Fidesz sem lesz mindig ott ahol. Az év véget ért, holnap új kezdődik. Erre az évre szétlopta már magát mindenki odafent, holnaptól mások is belekezdenek.

Mindenki a saját életének, sikerének a kovácsa, az élet megy tovább.

Kívánok nektek egy sokkal boldogabb 2012-es évet!

B.U.É.K.!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Jhony, 2011.12.31 19:59

@megalodon: Boldog új évet neked is . Kár hogy távozol.
Szerintem itt nem lesz változás jövőre sem. Ha nem fejezik be a költekezést a kormányoldalon, Mert a szociális kiadásokat már visszavágták rendesen!!!
http://hirszerzo.hu/hirek/2011/12/31/20111231_parlament_lezaras#rss
--Ha ez így van akkor már érzik a bajt!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html