Így látja az államadósság-adatot az államtitkár

Az államadósság első negyedév végi szintje "mindössze" a GDP 77,2 százalékára nőtt az előző év végi 76,9 százalékról, ami nagyon kis emelkedés, pedig jellemzően a költségvetés hiánya az év első negyedében-felében keletkezik - mondta Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó- és pénzügyekért felelős államtitkára az M1-en hétfőn.
MTI, 2015. május 18. hétfő, 15:28
Fotó: Napi.hu

Az MNB hétfő délelőtt közölte, az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 77,2 százalékát érte el 2015 első negyedévének végén. A jegybank emellett korrigálta az előző negyedéves adatot is.

Az államtitkár az M1-en ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy szerinte a továbbra is takarékos, fegyelmezett állami gazdálkodás és a jobban teljesítő magyar gazdaság együttesen képes arra, hogy az államadósság szintjét fokozatosan, de jól látható ütemben csökkentse.

A központi kormányzat elmúlt negyedévi hiányát mérsékelte az önkormányzatok, illetve a társadalombiztosítás alapjainak többlete. Az elmúlt 12 hónap összes folyó költségvetési hiánya a GDP 1,9 százaléka - hívta fel a figyelmet.

Orbán Gábor kiemelte: a hazai gazdaság teljesítménye folyamatosan pozitív meglepetést okoz, a belföldi szektorok "magukra találtak", és a belföldi fogyasztás is hajtja már a gazdaságot, nem csak az export. Mindez azért is jó hír, mert az adóbevételek is befolynak, ami lehetővé tette a többi között, hogy jelentős adócsökkentést tudott kezdeményezni a kormány a költségvetési törvényjavaslatban - hangsúlyozta.

Az államtitkár kiemelte, hogy rekord magas szintet mutat a háztartások finanszírozási képessége, a háztartások megtakarításai egy év alatt elérték a GDP 7,5 százalékát, ami kiugró érték. Ennek nagyrészt az az oka, hogy hitelfelvétel az utóbbi időben nem volt jellemző, a törlesztés zajlik, és emellett a banki elszámoltatás ebben az időszakban már jelentősen csökkentette a kint lévő tőketartozásokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ezt-neked, 2015.05.18 15:43

Vajon az államtitkár úr miért nem beszél a NETTÓ államadósság alakulásáról 2010-2014 között?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html