Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MNB hétfő délelőtt közölte, az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 77,2 százalékát érte el 2015 első negyedévének végén. A jegybank emellett korrigálta az előző negyedéves adatot is.

Az államtitkár az M1-en ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy szerinte a továbbra is takarékos, fegyelmezett állami gazdálkodás és a jobban teljesítő magyar gazdaság együttesen képes arra, hogy az államadósság szintjét fokozatosan, de jól látható ütemben csökkentse.

A központi kormányzat elmúlt negyedévi hiányát mérsékelte az önkormányzatok, illetve a társadalombiztosítás alapjainak többlete. Az elmúlt 12 hónap összes folyó költségvetési hiánya a GDP 1,9 százaléka - hívta fel a figyelmet.

Orbán Gábor kiemelte: a hazai gazdaság teljesítménye folyamatosan pozitív meglepetést okoz, a belföldi szektorok "magukra találtak", és a belföldi fogyasztás is hajtja már a gazdaságot, nem csak az export. Mindez azért is jó hír, mert az adóbevételek is befolynak, ami lehetővé tette a többi között, hogy jelentős adócsökkentést tudott kezdeményezni a kormány a költségvetési törvényjavaslatban - hangsúlyozta.

Az államtitkár kiemelte, hogy rekord magas szintet mutat a háztartások finanszírozási képessége, a háztartások megtakarításai egy év alatt elérték a GDP 7,5 százalékát, ami kiugró érték. Ennek nagyrészt az az oka, hogy hitelfelvétel az utóbbi időben nem volt jellemző, a törlesztés zajlik, és emellett a banki elszámoltatás ebben az időszakban már jelentősen csökkentette a kint lévő tőketartozásokat.