Így látják a Moody's esti lépését az elemzők

A novemberi felülvizsgálaton már felminősítheti Magyarországot a Moody's - vélik az MTI által megkérdezett elemzők, akik többségében csalódást keltett, hogy tegnap nem vizsgálta, így nem is javította hazánk államadós-besorolását a hitelminősítő.
MTI-Eco, 2016. július 9. szombat, 09:52
Fotó: Napi.hu

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője elmondta, bár csalódást keltett a felminősítés elmaradása, van esély arra, hogy a Moody's novemberi felülvizsgálatán felminősítse a magyar besorolást. Ezzel szemben az S&P várhatóan befektetésre nem ajánlott kategóriában hagyja idén Magyarországot és kilátásjavítást sem vár ennél a hitelminősítőnél.

A várható hitelminősítői döntés szempontjából fontosnak nevezte a gazdaság növekedési ütemének alakulását. Ha tartóssá válik az első negyedévben tapasztalt lefulladás - amit a Brexit akár erősíthet is -, akkor Magyarországnak valószínűleg hosszabb időre le kell mondania a felminősítésről - véli Ürmössy. Az elemző azonban azzal az alapforgatókönyvvel számol, hogy a GDP növekedése stabilizálódni fog a következő negyedévekben, idén átlagosan eléri a 2 százalékot, a Brexit konjunktúralassító hatása mérsékelt lesz, a költségvetési deficit pedig alacsony marad.

A Moody's a felminősítés irányába mutató tényadatok ellenére - a jelentős folyó fizetésimérleg-többlet, a csökkenő adósságállomány, a feszes költségvetés - halasztották el a döntést, ez azonban nem feltétlenül meglepetés, hiszen számos olyan kockázati tényező övezi nemcsak a hazai, hanem az európai gazdaságot, amely inkább kivárásra ösztönözte a hitelminősítőt - közölte Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Ezek között az első a bizonytalan környezetet eredményező Brexit. Ha a helyzet megnyugtatóan rendeződik és a magyar gazdaságot sem érik negatív sokkok, a következő, novemberi felülvizsgálat során nagy valószínűséggel befektetésre ajánlott kategóriába emeli Magyarországot a Moody's.

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője szerint a Moody's döntése a bank elemzői számára nem okozott meglepetést. Felidézte, a gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy átlagosan körülbelül egy évnek kell eltelnie a kilátás javítása és a besorolás felminősítése között, a Moody's pedig még csak tavaly novemberben látta el pozitív kilátással a magyar szuverén adósság minősítését.

A Brexit referendumot követő bizonytalan periódus pontos reálgazdasági és piaci hatásait nem lehet meghatározni. Bár az idei és a jövő évet érintő költségvetési lazítás ellenére a hiány kényelmesen 3 százalék alatt marad, a lefele mutató növekedési kockázatok és a magasabb deficit bizonytalanabbá teszi a korábban prognosztizált adósságcsökkentési pályát - hangsúlyozta Trippon.

Kétségtelen, hogy az ország külső adóssága nemzetközi összehasonlításban még jelentős, de az elmúlt öt-hat évben a feltörekvő országok közül Magyarország javította sérülékenységi mutatóit a legjobban - emelte ki Duronelly Péter, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő portfóliómenedzsere A hitelkockázat szempontjából fontos, hogy a folyó fizetési mérleg jelentős többletet mutat. A növekedést tekintve úgy tűnik, a jelenleg 1,0-1,5 százalékos európai növekedés mellett elegendő a költségvetési egyensúly megtartásához. Amagyar eszközök árazása eddig sem tükrözte a hitelbesorolás alacsony szintjét, így nem valószínű, hogy a felminősítés elmaradása hirtelen jelentős hatást gyakorolna a hozamokra vagy a devizára.

HOZZÁSZÓLÁSOK