Így látják a szakértők a kormányt

Nagyobb hiba nélkül vészelte az át első 100 napot a kormány, így népszerűsége töretlen maradt, igaz ennek az ellenzék gyengesége is az oka, mondja több politológus.
NAPI, 2010. szeptember 6. hétfő, 08:35
Fotó:

A Nézőpont Intézet elemzője szerint a kormány népszerűségének okai, hogy nem voltak látványos kommunikációs hibák, a politikusok nem hátráltak ki ígéreteik mögül és egyelőre nem hoztak olyan döntéseket, melyek valamely társadalmi csoportra újabb adminisztratív vagy pénzügyi terhet rótt volna. Mráz Ágoston Sámuel szerint a kormánypártok népszerűségét az is növeli, hogy az ellenzék erőtlen és megosztott, nincs világos alternatívája a jelenlegi hatalomnak; egyetlen ellenzéki párt sem tudott saját témákkal előállni.

A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa egyetértett kollegájával az ellenzék gyengesége kapcsán, ugyanakkor úgy látja, a kormány népszerűségét erősíti, hogy a kabinet szimbolikus döntésekkel nyitotta munkáját, a választói várakozásokkal ellentétes döntéseket elnapolták vagy még nem érezhetőek. Novák Zoltán szerint azonban az elmúlt 100 nap több vitatható döntést is hozott, ezek közül a médiaszabályozás átalakítását és a nemzeti együttműködésről szóló nyilatkozat kifüggesztését emelte ki. Ezt ellensúlyozták olyan népszerű intézkedések, mint a bankadó bevezetését, ami szerinte megfelel annak a széleskörű társadalmi elvárásnak, hogy a válság terheit a pénzügyi szektor is viselje - írja az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK