A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Az OTP Bank a fiatalokat, pályakezdőket kiemelt szegmensként kezeli, így nagy hangsúlyt helyez arra, hogy olyan kedvezményeket kínáljon termékeihez, melyek relevánsak a fiatalok számára − mondta el lapunknak Becsei András, az OTP lakossági igazgatóságának vezetője. A szakember emlékeztetett arra, hogy míg korábban a diákhitel-igénylés esetén a hagyományos papíralapú nyomtatványok költségét vállalták át, amennyiben OTP-nél vezetett bankszámlára érkezett a diákhitel-jóváírás, ma már − az elektronikus alapú ügyintézés idején − ennél érdemibb támogatásra van szükség. Az OTP több olyan számlát is kínál, amely a diákévek, majd a pályakezdés időszakának speciális élethelyzeteire kínál megoldást − a legutóbb például a pályakezdőknek indított "új bank", a Simple debütált e szolgáltatási körben. A diákoknak kínált akciók között ugyanakkor a legfrissebb, hogy a szabad felhasználású diákhitelt igénylő ügyfél a bank számlacsomagjaihoz kapcsolódóan díjmentes atm-készpénzfelvételi lehetőséget kap, s így a rekordszámú OTP-bankautomatának köszönhetően könnyedén és díjmentesen hozzáférhet diákhiteléhez. A pályakezdés és törlesztés időszakában pedig a későbbiekben a Jump Számlacsomag igénybevételével díjmentesen törlesztheti hitelét elektronikus úton.

Az Erste Diákszámla akciója nincs összekapcsolva diákhitel-igényléssel. A bank az új számlát nyitó ügyfeleket most kétezer forintos jóváírással jutalmazza − ez messze alacsonyabb, mint egy új ügyfél akvirálási költsége. Az MKB-nál nincs ugyan külön akció, de kedvezményes kondíciókat kínáló Student szolgáltatáscsomagjuk jól kapcsolható a diákhitel-igényléshez − hangoztatták a banknál. A Volksbanknál szintén van nevesített termék: a kedvezményes kondíciójú Diákszámlát a 40. életévük betöltéséig vehetik igénybe azok az ügyfelek is, akik a banknál diákhitelt igényelnek vagy azzal már rendelkeznek.

Párhuzamosan két hitel lenne a legkézenfekvőbb

Miután az idén először van alkalma az ügyfeleknek diákhitel2 kölcsönt igényelni, amely a tandíj ellentételezésére szolgál, komoly kérdés, hogy a további költségeit hogyan fedezze a hallgató. A lapunknak válaszoló hitelintézetek szerint a diákok viszonylag szerény számban igénylik párhuzamosan a kétfajta hitelt, noha például a Volksbank szakértői szerint a kondíciókban és a feltételekben − a lényegében automatikus befogadásnak köszönhetően − ez a megoldás lenne a legkézenfekvőbb. Azzal kapcsolatban ugyanis, hogy a bankok milyen módon tudják még hitelezni a főiskolás/egyetemista hallgatókat, meglehetősen komoly korlátokat szab − emlékeztettek a pénzintézetnél −, hogy hitel igénylésénél az ügyfeleknek minden esetben a hitelezésilimit-kalkulációnak, illetve a bank egyedi minősítési rendszerének kell megfelelnie.

Az MKB szerint az egyéb költségek fedezésére a szabad felhasználású fogyasztási kölcsönöket (pl. hitelkártya, nagyobb kiadás esetén személyi kölcsön vagy szabad felhasználású jelzáloghitel) ajánlhatja a bank, ám a hitelképesség vizsgálata itt is komoly probléma. Ennek menete jogszabályban rögzített, így a felelős hitelezői normák szerint a hitelbírálat során minden esetben számolni kell az ügyfelet terhelő egyéb törlesztési kötelezettségekkel − így a diákhitel fizetendő törlesztőrészletével is − emlékeztettek a hitelintézetnél.

Az OTP az oktatás költségein felül felmerülő kiadások fedezetére a korosztálynak a rugalmasan felhasználható és törleszthető folyószámlahitelt ajánlja, amely nemcsak jövedelem, hanem ösztöndíj fedezete mellett is igénybe vehető, s az átmeneti likviditási problémák kezelésére hatékonyan alkalmazható. A megoldás rulírozó jellegéből adódóan a tartozás kevésbé halmozódik fel, miközben a hitelkeret visszatörlesztett része folyamatosan újrafelhasználható − emlékeztettek a hitelintézetnél.