Így lehet vagyonadó Magyarországon

Egykulcsos szja-t legfeljebb fellendülés idején lehetne bevezetni Magyarországon, esetleg vagyonadóval megspékelve - véli Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő, aki szerint voltak ötletdús elemek az adórendszer átalakításában, de az így is befektetőellenesre sikeredett. Mellár Tamás szerint rövid távon növekedést kisajtolni a magyar gazdaságból csak az egyensúly rovására lehetséges.
NAPI, 2013. február 12. kedd, 16:09
Fotó: Napi.hu

Mélyült a lemaradásunk a válság alatt és most sem tudunk növekedni - fogalmazott Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető tanára a HBLF XII. pénzügyi csúcstalálkozóján. Megjegyezte: közel egy évtizede, 2005-ben volt utoljára érdemi növekedés a magyar gazdaságban. Miután ilyen hosszú pangást nem lehet egy tényezőre - a bankokra, hitelekre vagy a külső sokkokra - visszavezetni, nem egyszeri megoldásokkal kell azt kezelni. Aláhúzta: fontos volna, hogy a kezdődő európai kibontakozás ne kerülje el a magyar gazdaságot.

Erőltetett, 4 százalék körüli növekedési ütem jellemezte a 2002-2006 közötti időszakot úgy, hogy a fenntartható ütem 2 százalék lett volna - mondta Mellár Tamás, a KSH korábbi elnöke. Szerinte ez volt az eredendő bűn, ez indította az eladósodási folyamatot és a fékek akkori behúzása óta nem talált magára a magyar gazdaság. Jelenleg a fenntartható növekedési pálya már 0 százalék körül van, így a következő két-három évben sem várható növekedés, mert nem tudjuk kiépíteni azokat a kapacitásokat, amelyekkel vissza lehetne térni az 1-2 százalékos szintre. Egy-két százalékos növekedést ez előtt is ki lehet sajtolni a gazdaságból, de csak az egyensúly rovására - figyelmeztetett Mellár hozzátéve, hogy ha szeretnénk a 3 százalékos hiánycélon belül maradni, annak növekedési áldozatai lesznek. Mindez a magyar gazdaság szerkezete miatt van, ami képes arra, hogy 2-4 százalékos növekedést produkáljon az egyensúlyi problémák éleződése nélkül.

Mellár - a lapunkban megjelent írásához hasonlóan - ezúttal is hangsúlyozta: mély szerkezeti átalakításra, mégpedig a nagy elosztási rendszerek és a termelési szektor átalakítására lenne szükség úgy, hogy a magas hozzáadott értékű, illetve az alacsony importszükséglet mellett és magas exportértéket termelő iparágak kerüljenek előtérbe. Mindemellett a közgazdász szerint a külföldi tulajdonú cégekkel öt évre szóló megállapodást volna célszerű kötni, hogy az elvonások fixálása fejében minél jobban járuljanak hozzá a beruházásokhoz és a foglalkoztatáshoz, valamint új foglalkoztatási-szakképzési rendszert dolgozna ki. Emellett minden járásban, kistérségben helyi gondolkodást indítana be, illetve külön fokuszálna az megújuló energiára.

Ötletdúsan oldotta meg a kormány azt, hogy a jövedelmeket terhelő adókat csökkentse, a fogyasztást terhelőket pedig növelje - ismerte el Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő. "Közművezeték-adót soha nem tudtam volna kitalálni, pedig adózástörténettel is foglalkoztam" - jegyezte meg ironikusan Vámosi-Nagy. Az adószakértő kiemelte: a közmű- és tranzakciós adó előnye, hogy nem eltitkolható, viszont mint minden adó, végső soron - akár úgy, hogy az érintett cégek elbocsátásokat hajtanak végre - a lakosságot érinti.

A korábbi 52 után jelenleg 63 adónem van Magyarországon, de van hova fejlődni, hiszen Romániában 110 féle létezik - fogalmazott Vámosi-Nagy Szabolcs.

Az egykulcsos szja és az adójóváírás kivezetése mindemellett antiszociális lépés volt, de az adórendszer átalakítása makroszempontból sem jó, hiszen befektetőellenesek, mert a beruházásokra képes ágazatokat terhelik az újabb elvonások. Ezek a lépések recessziós időszakban kifejezetten veszélyesek, míg fellendülés idején egy egykulcsos adórendszer is jobban eladható lenne, talán egy vagyonadóval megspékelve - fogalmazott Vámosi-Nagy, aki bevallotta: "a jövedelemadóban mérsékelt progresszió és a vagyonadó alkalmazása híve vagyok".  A Bajnai Gordon volt miniszterelnök által szorgalmazott adóalkotmány kapcsán megjegyezte, már van ilyen, pénzügyi stabilitási törvénynek hívják, igaz, az utóbbi időben - neve ellenére - kétszer is módosították.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2013.02.13 20:50

@Bhole: A vagyonadó valós idejű, reális értékeket tartalmazó nyilvántartás összehozását is jelenti. Ezen kívül felpezsdíti az ingatlanpiacot is, mivel elősegíti a mobilitást, erősíti a bérlakás-piacot.

A bankoknak nem a vagyonát különadóztatjuk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.02.13 20:48

@Zodiakus: Keleten van olyan hely, ahol a rendszám kerül annyiba, mint az autó, amire rakják... ha már keletről kell példa.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oreghalasz, 2013.02.13 20:37

@Bhole: Az előző kormány idején az a felelőtlen Bajnai a bruttó 200 000 ft nettóját 2008-as 122 125 ft ról az egekbe emelte 12.8 %-al 137 920 ft-ra míg a szegény képviselői bruttó átlag 1 200 000 ft-os nettó 622 789 ft-ról szemét módon csak 0,5%al 625 875 ft-ra emelte.Ezt az égbekiáltó igazságtalanságot korrigálta a jelenlegi RABLÓBANDA az egykulcsos adóval és a 137 920 ft-os nettó bért 5%al csökkentve 131 000ft-ra MÓDOSITOTTA,míg a szegény képviselői 625 875ft nettót 38%-al 862 886 ft-ra növelte. Ettől várták a matematikai analfabéták a gazdaság felpörgését és a fogyasztás növekedését. Eredmény a gazdaság recesszióba van a fogyasztás visszaesett épeszű ember ilyen feltételezést nem csinál.Azt nem veszik észre,hogy 4 MILLIÓ ember a létminimum alatt él ezenbelül 700 000 a mélyszegénységben és 50 000 gyermek éhezik.Narancsosok ezeknek nyaljátok a seggét? Tudom ,hogy Simicska rég megmondta ,hogy "MINDENKINEK ALKOTMÁNYOS JOGA HÜLYÉNEK LENNI " A kormány és a narancsosok élnek az alkotmányos jogukkal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2013.02.13 09:30

@rigolya: "De a másik oldal, a vagyonadóval történő bevételnövelés meg nem?"
Dehogynem. Csak mi a bankok vagyonát adóztatjuk, az kicsit hatékonyabb, mint Mari néni párnacihába rejtett százezer forintját.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2013.02.13 08:13

@rigolya: Burkina Faso-ban még adó sincs.
Nem szerencsés kiragadni egy ország egy törvényét,adózási szokásának egy darabját.
Vagy másoljuk le egy az egyben,de a munkabérekkel is együtt,vagy hagyjuk.
Legyen példa Norvégia,nagy adók,nagy fizetések.
Vagy a fent emlitett Burkina Faso.Semmi pénz,semmi adó.
Anyagilag már sokan itt vannak,és erre még a norvég adóval rájátszik az aktuális kormány.
Nyugaton .... mi itt vagyuk a balkánon.Ne nyugatozz itt!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html