Így maradhatna meg évi 20 milliárd forint és a betegek látása is

Évi 20 milliárd forintnyi kiadást lehetne hosszú távon megspórolni a megfelelő szemészeti szűrőprogramok és terápiás eszközök bevezetésével - hívják fel a figyelmet szakértők a Diabétesz Világnapja alkalmából a cukorbetegség szemészeti szövődményeire.
Napi.hu, 2016. november 13. vasárnap, 21:34
Fotó: Napi.hu

November 14-én, Frederick Banting, az inzulin egyik felfedezőjének születésnapján ünneplik a Diabétesz Világnapot, melynek évente választanak központi témát. Idén a diabétesz szemészeti szövődményeit állították a középpontba.

Magyarországon kimagaslóan nagy a vakok számaránya, közel háromszorosa a Nyugat-Európában mértnek, és az országon belüli területi egyenlőtlenségek is jelentősek. A cukorbetegség a szerzett vakság egyik leggyakoribb oka, és az előfordulása folyamatosan növekszik. A jelenleg becsült mintegy 750 ezer fős cukorbeteg populációban 32 ezer beteg vak vagy súlyos látássérült, évente további 1000 cukorbeteg veszíti el látását. Mindeközben a vakságok 80 százaléka megelőzhető, illetve gyógyítható lenne.

Magyarországon a keresőkorú lakosságnál a vakság vezető oka a cukorbetegség, a diabéteszes vakság okozta költségek jelenleg mintegy évi 30 milliárd forintot tesznek ki. Számítások szerint az állam éves szinten kb. 750 ezer forintot költ egy diabéteszes vak betegre, amit a betegek saját zsebből minimálisan évi 330 ezer forinttal egészítenek ki. E kiadások jelentős része nem közvetlen egészségügyi kiadás, hanem a szociális támogatás és ellátás költsége.

Egy, az idei Látás Világnapján - többek között diabétesz betegszervezetek részvételével - megtartott szakmai kerekasztal megbeszélésen egyetértés volt abban, hogy a cukorbetegség időben történő felismerésével, a diabéteszes betegek megfelelő szűrésével, és a már kialakult betegség modern kezelésével megelőzhető lenne a vakság.

A Semmelweis Egyetem szervezésében készült országos reprezentatív felmérés - 105 településen összesen 3523 személyt vizsgáltak meg - eredményei szerint, az 50 felettieknél 20 százalékos a cukorbetegség előfordulása. Bár az előírások szerint minden cukorbetegnek legalább évente egyszer át kellene esnie szemvizsgálaton, ez csak a betegek 45 százalékánál történt meg, és a vizsgált cukorbetegek 30 százaléka egyáltalán nem volt még sohasem szemészeti vizsgálaton, a többiek pedig az elmúlt 1-3 évben voltak szemorvosnál. Szemészeti szövődmény a vizsgált diabéteszesek 20 százalékánál állt fenn, 4,3 százalékuknál már a látást veszélyeztető mértékben.

A nemzetközi gyakorlat és a magyar szemész szakma javaslatai szerint ezért a drága vizsgálatok helyett érdemes lenne telemedicinális megoldásokat alkalmazni. Ennek során lefényképezik a beteg szemét, és a fényképet továbbítják egy kiértékelő központba majd a központban értékelik az eredményt. Lényeges, hogy sem a fényképezéshez, sem a kiértékeléshez nem szükséges szemész-szakorvos jelenléte, így költséghatékonyabb és gyorsabb lesz a szűrővizsgálat.

A másik teendő a már kialakult szemészeti szövődmények modern kezelése. Az elmúlt években olyan gyógyszerek jelentek meg, amik közvetlenül az érintett szembe injekciózva állíthatják meg a további látásvesztést. Bár ez a kezelési mód több szembetegségben már elérhető, pont a látássérült cukorbetegek számára nem finanszírozott. Fontos lenne, hogy a rászoruló cukorbetegek is hozzáférhessenek e gyógyítási lehetőséghez.

A 30 milliárdos költség kétharmada - évi 20 milliárd forintnyi kiadás - hosszú távon, a megfelelő szűrőprogramok és terápiás eszközök bevezetésével megtakarítható lenne. Ehhez azonban mind a kezelőorvosok (gondoljanak a szemészeti szűrésre), mind az érintettek (a cukorbeteg menjen el, és ha kell, kérje a szemészeti vizsgálatot), mind a döntéshozók (biztosítsák a szűrések és a látást megmentő terápiák megfelelő hozzáférhetőségét) együttműködésére szükség van.

Az elváltozások már tünetmentes állapotban is egy egyszerű és fájdalommentes szemfenék vizsgálattal kimutathatóak. Az időben feltárt esetleges elváltozások pedig kezelhetők. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy az érintettek  elmenjenek a szükséges vizsgálatokra.

HOZZÁSZÓLÁSOK