Varga Mihály első miniszteri tájékoztatóján a devizahitelesek megmentésével kapcsolatban elmondta, hogy ma már egyeztetett a Magyar Bankszövetség vezetőivel, s ígéretet tett arra, hogy a jövőben olyan előterjesztések készülnek csak, amellyel kapcsolatban a szövetség is kifejtheti a véleményét. Varga szerint a devizahitelesek megmentésére a már meglévő eszközöket kell használni. A mai helyzetekben új eszközöket vagy az eszközrendszer bővítését nem tartom időszerűnek - mondta a devizatartalék esetleges felhasználását firtató újságíró kérdésre a nemzetgazdasági miniszter. Csak olyan változtatások képzelhetőek el, amelyekkel kapcsolatban a Bankszövetség kifejti álláspontját - tette hozzá Varga.

Varga: átmeneti a forint gyengélkedése, ha kell, lép a kormány

A 2013-as költségvetés 285 forintos euróárfolyammal számol - árulta el Varga Mihály az eddig nem ismert adatot. Nekünk ehhez kell tartani magunkat, devizapiaci hullámzásokkal rövidtávon nem kívánok foglalkozni. Ha az árfolyam tartósan eltér ettől az árfolyamtól, akkor a kormány, a parlament megteszi a szükséges lépéseket. A mostani gyengülés átmeneti jellegűnek tekintem, hagyni kell a piacnak, hogy megnyugodjon - tette hozzá.

A kormány nem érdekelt abban, hogy a forint tartósan gyengüljön, ezért a kabinet a következő időszakban olyan lépéseket tesz, amely segíti elérni a 285 forintos euróárfolyamot. Az eddig megtett lépések - devizaadósság leépítése, az ország és a háztartások devizakitettségének csökkentése - is abban az irányba mutatnak, hogy a kormány a jelenleginél erősebb forintban érdekelt.

Orbán: a gazdaságpolitika iránya nem változik

Varga utalt arra, hogy tíz évvel ezelőtt már volt pénzügyminiszter vagyis bizonyos szempontból visszatér a tárcához. Délelőtt a minisztériumban állománygyűlés volt, ahol Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalt. A miniszterelnök leszögezte: a gazdaságpolitika iránya nem változik. Az eszközök változhatnak - ezt már Varga tette hozzá. Ha nincs növekedés, akkor csak átmeneti sikereket lehet elérni foglakoztatás növelésben és az adósság csökkentésében.

Azok a nagy átalakítások, amelyek az elmúlt két évben folytak, lezárultak. Újabb nagy átalakítására nincs szükség, a finomhangolás jön, az egészségügy, az oktatás vagy akár az adópolitika területén - idézte Varga Orbán szavait.

Adópolitikában nincs szükség már nagy átalakításra - húzta alá Varga is. Értő füllel kell hallani magyar gazdaság szereplőinek javaslatait - tette hozzá. Az új miniszter a bizalomerősítésre a stabilitásra és a kiszámíthatóságra helyezi gazdaságpolitikáját, a korábbinál nyitottabb minisztériumot és párbeszédet ígér. Varga visszatérően és többször arról beszélt, hogy a vezetése alá került minisztérium nyitottabb lesz elődjénél, a kormány elé kerülő anyagokat az érintettek is véleményezhetik. Varga az apparátustól a jövőben pontosabb precízebb munkát vár el, hisz évekkel ezelőtt a Pénzügyminisztérium elemzéseit etalonként kezelték. Az elmúlt időszakban azonban gondok voltak a tervezéssel - tette hozzá Varga, aki több utalással is megkülönböztette magát elődjétől.

Partnerség az MNB-vel

A jegybankkal stratégiai együttműködést tervezünk - mondta Varga. Matolcsy György ismeri a kormányzati célokat - ami könnyebbséget jelent az együttműködés kialakításban. A személyzeti kérdésekről szólva a gazdasági miniszter elmondta, minden maradó államtitkárt és helyettes államtitkárt átveszi, azok folytathatják a munkájukat. Gondos Judit, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal főtanácsadója lesz a NGM új közigazgatási államtitkára, akinek elődje az MNB-be távozott.